Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 161 guests and no members online

   
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Šta čeka IT paušalce u 2020?

Šta čeka IT paušalce u 2020? 19 Jan 2020 21:24 #2335

16.12.2019.

Nove izmene Zakona o porezu na dohodak građana, kojim se preciznije definiše ko ima status paušalca, usvojene su nedavno, a primena “famoznog” testa samostalnosti odložena je na 1. mart naredne godine, umesto da startuje od januara. A da li ima razloga za IT sektor da brine? Evo kako stoje stvari.

Usvajanju Zakona prethodile su polemike koje su svu pažnju, pre svega IT sektora usmerile na takozvani Test samostalnosti. Inače, Društvo za informatiku Srbije se već nekoliko godina bavi praćenjem položaja IT paušalaca jer njih ima oko 12.000, i predstavljaju značajan resurs u IT sektoru.

Problematika je sledeća.Poslodavci često, kako bi manje poreza platili, angažuju one koji već rade kao preduzetnici. Najčešće angažuju preduzetnike koji su paušalci. Ono što bi, u tom smislu rešio Test samostalnosti, testirao bi da li preduzetnik zarađuje kod jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika. Ako je odgovor uglavnom pozitivan - to znači da je angažovan paušalac koji “menja” zaposlenog, kako bi poslodavac platio manji porez. Ukoliko se utvrdi takav slučaj, biće predvidjeno da se porez plaća kao u slučaju svih drugih prihoda, a u suprotnom, angažovano lice će biti tretirano kao preduzetnik i paušalno oporezovano.

Niži porezi za nova zapošljavanja


Novi Zakon donosi i smanjenje poreza i doprinosa za sve nove zaposlene i ova promena startuje od januara naredne godine. To je za one kompanije koje planiraju da povećaju broj zaposlenih i zaposle lica koja nisu bila zaposlena ove godine, znači oslobađanje plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za te zaposlene tokom 2020. odnosno 65 odsto 2021. godine i 60 odsto 2022.

Limit – pet kriterijuma

Nije samostalan onaj preduzetnik koji ima pozitivan odgovor na ovom testu u najmanje pet kategorija i onda će njegova plata biti oporezovana kao i ostali prihod. U tom slučaju, potrebno je da se plate pripadajući porezi i doprinosi, po uobičajenoj stopi od 26 odsto.

Kad se govori o kriterijumima, to su obično oni koji se odnose na to da li angažovani koristi radni prostor klijenta, da li ima radno vreme i godišnji odmor, da li koristi njegova sredstva za rad, da li se javio na oglas za posao, da li angažovani radi sam ili ima svoj tim, ko nosi poslovni rizik, i da li mu veći deo prihoda (70 odsto) dolazi od jednog klijenta, da li ima slobodu da radi i za druge, koliko ima radnih dana…

Test samostalnosti ima ukupno devet kriterijuma, a cilj je da se tačno izdvoje oni koji su preduzetnici od onih koji to nisu.

Šta smeta IT sektoru?

Iako se Zakon odnosi na sve preduzetnike, ne samo na IT sektor, najviše nervoze je izazvao upravo kod ove tehnološki napredne grane, jer se mogućnost angažovanja paušalaca zbog manjeg oporezivanja uveliko koristila. IT sektor se u startu pobunio protiv Testa samostalnosti, ističući da nova pravila odgovaraju velikim kompanijama. Sa druge strane, reč velikih je da im odsustvo pravila stvara nelojalnu konkurenciju koja ne plaća poreze i doprinose po regularnoj stopi, zbog “rupe u zakonu”.

Novim Zakonom o porezu na dohodak građana smanjuju se mogućnosti za angažovanje saradnika po nižoj poreskoj stopi, kojima se takvo angažovanje svodi na, kolokvijalno rečeno “tezgu”, a ne na radni angažman na koji se plaća pun iznos pripadajućeg poreza. Svejedno, u javnim diskusijama pre usvajanja izmena Zakona, provejavalo je i to da će paušalci biti manje plaćeni, kao i druga strana da to ipak neće biti slučaj. Ideja je, kako je rečeno, da se ova oblast reguliše tako da srpski IT stručnjaci budu prvi frilens izbor velikim kompanijama kojima su potrebne te usluge. I dalje su, IT stručnjaci iz Srbije kadar koji ima nižu cenu od istih stručnjaka iz razvijenih zemalja. Novi Zakon je svakako usvojen, a primena Testa samostalnosti odložena je do marta 2020. To daje vremena paušalcima da otklone dileme vezano za ovu meru.

Svim paušalcima – kalkulator obaveza

Za više od 110.000 paušalaca u Srbiji iz svih sektora, od prvog januara važiće i nova Uredba o paušalnom oporezivanju, koja će omogućiti veću predvidivost poreskih obaveza, između ostalog. Ceo proces se digitalizuje, sva rešenja obveznici će dobijti elektronski. Važno je i to što će, preko digitalnog kalkulatora, dostupnog na portalu Poreske uprave, moći da utvrde visinu poreza koji treba da plate već početkom godine, umesto da plaćaju akontaciono. Svi preduzetnici u Srbiji, paušalci i počet
nici, mogu da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.
www.halooglasi.com/clanci/posao/sta-ceka...usalce-u-2020/571963
The administrator has disabled public write access.
Moderators: coki
Time to create page: 0.086 seconds
Powered by Kunena Forum ::