Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 9 guests and no members online

   

 

 
 

Република Српска – Србија

Циљ главних одредби преднацрта закона о заштити српског језика и ћириличног писма који је предсједник Србије Александар Вучић предао српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику јесте да се његује, очува и промовише ћириличко писмо као упориште српског националног идентитета, пишу београдске Вечерње новости.

Према нацрту закона у који је лист имао увид, сви државни и локални органи у Србији и Републици Српској, јавна предузећа, школе и факултети, као и привредна друштва са већински јавним капиталом и удружења која дјелују на националном и међународном нивоу убудуће ће у свом раду бити обавезни да употребљавају српски језик и ћириличко писмо.

На то ће бити обавезне и јавне медијске установе РТС и Радио-телевизија Војводине.

Обавезна употреба српског језика и ћирилице, као матичног писма, обухвата и правни промет и укључује и исписивање назива, сједишта, дјелатности, назива робе и услуга, упутстава за употребу инормација о својствима робе и услуга, гаранцијских услова, понуда, фактура, рачуна и потврда.

Лого исписан на ћирилици мораће да имају и културне и друге манифестације које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава.

Осим што проширује круг органа и институција који ће бити обавези да користе ћирилицу, нацрт закона предвиђа и пакет стимулативних мјера за приватни сектор – прије свега пореске и друге административне олакшице за оне који у обављању своје дјелатности одлуче да користе ћириличко писмо, укључујући у електронским медијима и приликом издавања штампаних јавних гласила.

За надзор над примјеном закона о заштити српског језика и ћирилице биће задужено Министарство културе.

Предвиђене су и казне за кршење овог акта које износе од 15.000 /127 евра/ до пола милиона динара /4.255 евра/.

Нацрт закона предвиђа и оснивање савјета за српски језик, чији ће задатак бити да прати и анализира стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мјера ради заштите и очувања ћириличког писма као матичног.

Савјет ће давати и препоруке, приједлоге и стручна мишљења ради унапређења тог стања, а биће формиран на приједлог министарства надлежног за послове културе, посебним актом Владе, којим ће бити и тачно утврђени и његови задаци и састав.

Предсједник Србије Александар Вучић предао је јуче у Београду српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику преднацрт закона о заштити српског језика и ћириличног писма, који би требало да усвоје скупштине Србије и Републике Српске на Дан националног јединства 15. септембра.

РТРС