Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 13 guests and no members online

   

Паметна муниција и реактивни оклоп за тенк М-84

 

Модернизација оклопно-механизованих јединица ВС обухвата двадесетак подсистема.
– Нова електроника, заштита за тенкове и наоружање за борбена возила пешадије
 

 

Аутор: Милан Галовић субота, 06.07.2019. у 08:02

 

Тенк М-84 изложен на сајму „Партнер 2019” (Фотографије М. Галовић)

 

Изван хале Београдског сајма, у којој је био центар збивања на недавном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019”, на спољном изложбеном простору, био је постављен модернизовани тенк М-84. Добро познат још из времена ЈНА, понос југословенске одбрамбене индустрије који је светску славу стекао извозом у Кувајт и употребом у операцији „Пустињска олуја” 1991. године, годинама чека модернизацију која би га учинила актуелним и у наредним годинама.

Упркос свим причама, вежбама и бојевим гађањима, мало шта тако ефектно симболизује војну моћ као тенк. То се буквално могло осетити на недавно одржаној паради у Нишу. Тутњава мотора педесетак тенкова М-84, звекет њихових гусеница и тло које се тресе под ногама, оставили су снажан утисак на посматраче параде.

Пројекат модернизације тенка М-84 је давно направљен и приказан на поменутом изложеном тенку, али сада се у томе иде даље. И што је најважније, у догледној будућности, како је најављено, она ће коначно бити спроведена и на тенковима које користи Војска Србије. Детаљније је о томе говорио Ненад Милорадовић, в. д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе.

– Модернизација тенка подразумева двадесетак подсистема који се развијају и уводе у наоружање, а понеки су већ или у завршној фази испитивања, или ће ући у испитивање до краја године. Реч је о системима који ће повећати ниво заштите тенка – електронски системи за заштиту, нова генерација експлозивно-реактивног оклопа, затим подсистема који ће повећати ситуациону свесност и ефикасност управљања ватром... То су даљински управљана борбена станица, модернизована нишанска справа, систем за осматрање из возила и навођење на уочене циљеве, што је на савременом бојишту скоро једнако важно као и само оруђе. Јер побеђује онај који је први уочио циљ и први гађао. Такође, развија се прва генерација знатно ефикасније муниције, укључујући и „паметну” муницију – изјавио је Милорадовић за месечник „Одбрана”, званично гласило Министарства одбране.


Модернизовано борбено возило пешадије (БВП)

Модернизацијом ће бити обухваћене генерално оклопно-механизоване јединице, не само тенкови, већ и оклопни транспортери гусеничари – борбена возила пешадије (БВП).

– Наш приступ је да се системи који се развију за једну врсту наоружања примењују са мање или више модификација и варијација на остале. Део система који ће бити развијен за модернизовани тенк примениће се и на модернизованом БВП. За БВП се развија нова купола са новим наоружањем – топ 30 калибра 30 милиметара и бацач граната 30 милиметара, нова генерација муниције, као и нова генерација ракета домета пет километара – објаснио је Милорадовић.

Тенкови М-84 производили су се у време СФРЈ, по узору на руски тенк Т-72. Осим у Кувајту, њихова употребљивост, нажалост, доказна је и у ратовима на простору бивше Југославије. Поред Србије, још дуги низ година користиће их и бивше југословенске републике и Кувајт.

Век употребе тенкова мери се деценијама и у богатијим државама. Челично тело тенка је, може се рећи, неуништиво у мирнодопским условима, а слично би се могло рећи и за наоружање и моторе ових оруђа. Електроника, нишански системи и заштита, протоком времена и развојем технике, подложни су модернизацији.

Србија располаже и извесним бројем тенкова Т-72, набављених пре производње његове југословенске верзије М-84. Осим тога, очекује се испорука 30 модернизованих тенкова Т-72 из руске донације Србији, који ће, за разлику од тенкова које поседујемо, моћи да кроз топовску цев испаљују ракете.

http://www.politika.rs/scc/clanak/433200/Pametna-municija-i-reaktivni-oklop-za-tenk-M-84

Коментари9

Molotovljev koktelпре 30 минута
Tenkovi su danas samo perfektna meta za mlazne avione. Tenkovima moze samo velika sila da preti "giricama" u komsiluku. Srbija ne moze vise cak ni to. Moze li neko da objasni cemu Srbiji sluze tenkovi izuzev paradiranja?

|

 

Gavroпре око један сат
Tih 30 ak tenkova koje smo dobili kao poklon od Rusije stizu vec 3 godine a nikako da stignu u Srbiju. Moze li neko da nam kaze o cemu se ovde radi ?

|

 

Nekada i avioni, podmornice ,tenkovi пре око један сат
Koliko je teško proizvoditi specijalno liveni metal do određenog nivoa upotrebljivosti znali su naši proizvođači. koji su proizvodili npr . gusenice . Znali su sve i sastav i oblik -ali sovjetske gusenice daleko duže traju. Takve stvari je trebalo premošćavati. Rani Yu tenk posle drugog svetskog rata nije zaživeo kao proizvod. Ni korpus ni kupola nisu imala kvalitet ni približan sovjetskom i stranim . Sve se znalo, osim "ono malo nečega "pa su stopirani.

|

 

Apsпре 2 сата
Kako se dokazao u operaciji "pustinjska oluja"?

|

 

Muhamed Popovic Popпре 4 сата
E najzad. Otkad ja komentarišem da danas tenk bez reaktivnog oklopa uopšte i nije tenk nego obično lakše oklopljeno vozilo. Uzgred, M84 nije baš jugoslovenski nego ruski tenk T72 sa modifikacijama. Isto kao kad biste uzeli mercedesa , ofarbali i dodali bolje felne u Kragujevcu pa rekli da to više nije Merc nego Zastava

|

 

Перицапре 2 сата
По лиценци, усавршен... Бољи :)
 

 

OMJ пре 6 сати
Jugoslavija je imala kao zajednički i ujedno najsloženiji proizvod ikada na ovim prostorima upravo tenk T 84 . Da li postoji mogućnost da se u našim fabrikama u Srbiji proizvodi oklop ili onaj njegov vitalni deo koji je rađen u SR Hrvatskoj ?

|

mirkoпре 6 сати
samo napred.. treba modernizacija tehnike kao svugde u svetu...

|

Миљан пре 7 сати
Све честитке! Срећан рад!

|