Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 74 guests and no members online

   

(ВИДЕО) Да се не заборави Маринос Рицудис: Грчки капетан који је одбио да бомбардује Србију

Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ

7
 

На данашњи дан, војни суд у Пиреју осудио је 1999. године на двије и по године затвора, условно на три године, потпоручника Ратне морнарице Грчке, Мариноса Рицудиса зато што је одбио да уплови у Јадранско море на разарачу „Темистоклис“ и нападне Србију.

 

“Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ”, рекао је тада Маринос Рицудис, капетан брода грчке ратне морнарице

Он се тада оглушио о наређење и вратио брод у луку, а тиме је почела и његова лична животна агонија.

Грчка је током бомбардовања била дио НАТО алијансе, али из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима, међутим грчка морнарица је добила наређење да уплови у Јадран.

 

Са друге стране, ту је био Маринос, који се супротставио наређењима, и тада као капетан брода “Темистоклис” и потпоручник ратне морнарице, одбио је наређење да учествује у бомбардовању Југославије и умјесто да крене на наш народ, вратио је брод назад у луку.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на двије и по године затвора. Притвором се нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе.

Када су му први пут из Србије понудили да му буде додијељен орден, капетан је одбио и рекао да он није урадио ништа толико велико, као и да он није био храбар, “храбар је био ваш народ који је против свих водио борбу без икаквих шанси.”

Ипак му је свети архијерејски синод СПЦ додијелио орден светог цара Константина, због његове жртвене љубави према братском српском народу, одбијајући да учествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године.

Тада се Маринос на свом Фејсбук профилу обратио својој српској браћи овим ријечима:

 

“У Србији су ми многи рекли да ми је народ захвалан на свему. Нисам у стању да схватим о чему се ради, нити да искажем своја осјећања, али сам свјестан чињенице да ми је ово највеће признање које сам икада добио. Нема сумње да је ово признање једно од највећих које свака духовна особа може да добије. Нисам ни сањао да ћу ово једном добити, признање од цијеле нације православне традиције и храбре прошлости. Србија нису само људи и зграде већ и свеци, краљеви, свети манастири, застава, борбе без икаквих шанси, храбри војници који су гинули током борби, култура, литература и све у њиховој цивилизацији”, написао је грчки капетан.

ВИДЕО: https://youtu.be/pw0Ihwn5zr8

https://www.in4s.net/videoo-marinos-ricudis-grcki-kapetan-koji-je-odbio-da-bombarduje-srbiju/