Vojni stanari hotela Bristol od juče (5. septembar) štrajkuju glađu

 

Stanari iz beogradskog hotela Bristol rekli su za Radio Slobodna Evropa da neće odustati od novog štrajka glađu, započetog 5. septembra, dok ne dobiju stanove. Oni od četvrtka u 11 sati ponovo protestuju u holu hotela u kom već 19 dana nemaju električnu energiju.

/**/ /**/ /**/ Hotel Bristol
PROČITAJTE I OVO:

Stanari hotela Bristol stupili u štrajk glađu

Radmila Radosavljević, koja je u tom prinudnom smeštaju više od 20 godina, kaže da ovog puta ide do kraja.

“Samo mrtva idem odavde ako mi ne reše stambeno pitanje. Ni mom pokojnom mužu nisu izašli u susret pa je umro. I eno ga sada na Topčideru, pod zemljom. Ili pukovnik ili pokojnik, završena je priča, nema trećeg”, rekla je Radosavljević.

Prethodno su vojni penzioneri i njihove porodice štrajkovali glađu u maju 2019, kada su im isključeni struja, grejanje, lift i fiksni telefoni, nakon što su vlasti planirale njihovo iseljenje iz Bristola od kada je hotel pripao kompaniji Beograd na vodi kao deo istoimenog građevinskog projekta vlasti, o čemu su, kako su saopštili, obavešteni u julu 2018.

“Mi nećemo odstupiti, pa makar nas to života koštalo. U centru Beograda nemamo struju, a šalju nam hitnu pomoć da brinu o nama. To je cinizam”, kaže Stojanović.

Uskraćivanje osnovnih uslova za život oni smatraju pojačavanjem pritiska da se isele, kako kažu, s obzirom da je ugovorom sa inostranim partnerom predviđena rekonstrukcija sada oronulog Bristola u luksuzni hotel.

/**/ /**/ /**/ Porodice vojnih penzionera više od 20. godina žive u hotelu Birstol u Beogradu
PROČITAJTE I OVO:

Vulin: Smeštaj za penzionisane pripadnike VS iz hotela Bristol

Ministarstvo odbrane Srbije više puta je saopštavalo da je, saglasno zaključku Vlade od 28. avgusta 2018. godine, prestalo njegovo pravo na korišćenje tog objekta i da preostalim korisnicima smeštaja u Bristolu nudi stanove za privremeni smeštaj u beogradskom A bloku ili u vojnosamačkim hotelima Zvezdara i Galeb.

"Nećemo živeti još 200 ili 300 godina, kao kornjače, da bi dočekali nešto što smo otplatili”, kaže Stojanović
„Nećemo živeti još 200 ili 300 godina, kao kornjače, da bi dočekali nešto što smo otplatili”, kaže Stojanović

Dragan Stojanović objašnjava da oni ne pristaju na privremeni smeštaj jer im, kako tvrdi, kao nekadašnjim aktivnim vojnim licima pripadaju stanovi u zakup na neodređeno vreme, sa pravom otkupa i nasleđivanja.

“Mi protiv izgradnje Beograda na vodi nemamo ništa. Samo tražimo naša zakonska prava. Mi smo te stanove otplatili tokom radnog veka i ovo je poslednji trenutak da to rešimo. Nećemo živeti još 200 ili 300 godina, kao kornjače, da bi dočekali nešto što smo otplatili”, kaže Stojanović.

Pojedini stanari Bristola, koje mediji neretko oslovljavaju imenom Bristolci, nedavno su obišli privremene stanove koje nudi Ministarstvo odbrane ali nisu pristali da se u njih presele jer, kako su naveli, nisu im ponuđena pisanja rešenja na njihovo ime, sa adresom i drugim podacima, koja bi bila formalni dokaz da su oni korisnici određene stambene jedinice. Kao ključni argument svog zahteva ističu da su ceo radni vek izdvajali procenat od svojih plata za vojnostambeni fond.

Ministarstvo odbrane ostaje pri stavu da poštuje zakon i da shodno tome ne može da im dodeli trajni stambeni smeštaj.

“U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije postoji jedinstvena rang lista stambenih interesenata za više od 18.000 lica. Kada bi bivšim stanarima Bristola dodelili stanove protiv zakona i mimo postojeće rang liste 18.000 aktivnih pripadnika i penzionera imalo bi pravo da Ministarstvo odbrane tuži i dobije tužbu”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Jula 2018. godine Siniša Mali, aktuelni ministar finansija, izjavio je da je Grad Beograd, za vreme njegovog mandata na mestu gradonačelnika, izdvojio i na Republiku Srbiju preneo 140 stanova koji mogu biti iskorišćeni za smeštaj vojnih lica iz hotela Bristol.

“Očekujem da nam stanove dodele po zakonu. Na zahtev Ministarstva dali su 134 stana za rešenje hotela Bristol. Ali kada su videli o kakvim se stanovima radi, toliko su bili nezajažljivi da kažu – to ne može”, kaže Radmila Radosavljević, koja drugi put u Bristolu štrajkuje glađu.

"Očekujem da nam stanove dodele po zakonu", kaže Radmila Radosavljević (na slici levo)
„Očekujem da nam stanove dodele po zakonu“, kaže Radmila Radosavljević (na slici levo)

Hotel Bristol šezdesetih godina 20. veka u vreme Jugoslavije dat je na korišćenje tadašnjem Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi Dedinje. Hotel je decenijama poslovao komercijalno ali u delu Bristola od devedestih živi jedan broj porodica vojnih lica raseljenih sa teritorije nekadašnje SFRJ.

https://www.slobodnaevropa.org/a/hotel-bristol-strajk-gladju/30150441.html

Vojni stanari hotela Bristol od 5. septembra štrajkuju glađu

https://vojnibeskucnici.wordpress.com/2019/09/07/bristolci-u-strajku-gladu-ne-odustajemo-po-cenu-zivota/