Станари београдског хотела ‘Бристол’ поново без струје
19. август 2019.

Ulaz u hotel "Bristol"
Улаз у хотел „Бристол“

Породицама војних лица које живе у хотелу „Бристол“ у београдској четврти Савамала поново је искључена струја, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) један од станара Драган Стојановић.

Стојановић је рекао и да станари вечерас одлучују „о даљим корацима које ће предузети“.

Станарима „Бристола“ је у мају ове године већ искључивана струја на неколико дана, па су се станари одлучили на штрајк глађу. Снабдевање електричном енергијом је поново успостављено након интервенције Заштитника грађана.

У том периоду остали су и без обезбеђења на рецепцији хотела, телефона и грејања, а штрајк је, како су тада рекли, био начин борбе за нормалне услове за живот, али и борба са „појачавањем притисака да се иселе из „Бристола“, будући да би објекат требало да преузме компанија „Београд на води“ која намерава да га реконструише у луксузни хотел.
Без струје и грејања чекају исељење

У „Бристолу“ је раније живело 30-ак породица војних лица, а данас их је остало 11 које траже да им се реши стамбено питање. У хотел су се привремено доселили пре више од двадесет година, након ратова на простору бивше Југославије.

Министарство одбране је у својим саопштењима наводило да станарима „Бристола“ нуди „адекватно решење и позива их да се уселе у станове за привремени смештај који су добијени од Града Београда или у војносамачке хотеле ‘Звездара’ и ‘Галеб’ у Београду, у складу са правима која остварују“. Додали су и да је већина породица из „Бристола“ раније прихватила понуђена решења.

Породице које и данас живе у хотелу тврде да је трајно, а не привремено, решавање стамбеног питања њихово законско право, јер су уплаћивали новац у Војностамбени фонд. Министарство одбране, међутим, то оспорава.
Штрајк глађу станара хотела 'Бристол'
Фотогалерија


Штрајк глађу станара хотела ‘Бристол’

Актуелни министар финансија и некадашњи први човек Београда Синиша Мали изјавио је јула 2018. године да се на решењу стамбеног смештаја за становнике „Бристола“ ради у сарадњи са Министарством одбране, те да је у време док је био градоначелник „Град Београд издвојио и пренео 140 станова на Републику Србију“.

Министарство одбране је касније саопштило да није добило ни један стан од Града Београда у трајно власништво, већ само на коришћење.

У јуну ове године у причу се укључио и републички Заштитник грађана Зоран Пашалић који је издао препоруке за решење проблема станара хотела.

Станари „Бристола“ су саопштили да су незадовољни препорукама омбудсмана, јер како наводе, није написано ништа о сталном решењу стамбеног питања ових породица, већ се „документ бави периферним аспектима“ и „даје одрешене руке да са њима Министарство поступа како хоће“.

https://vojnibeskucnici.wordpress.com/2019/08/20/stanari-beogradskog-hotela-bristol-ponovo-bez-struje/