Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   

Проблем набавке лекова војних осигураника

 

четвртак, 09.04.2020. у 17:11

 

(Фото А. Васиљевић)

 

У условима ванредног стања здравствено збрињавање војних осигураника постало је јако сложено и тешко изводљиво.

Да би отишли код лекара војни осигураници морају телефоном заказати преглед код изабраног лекара, отићи код њега и добити редовну терапију за месец дана.

Особе старије од 65 година, с обзиром на забрану кретања, морају послати неког другог са здравственом књижицом да оду код њиховог лекара и да им он напише рецепт са којим подижу лекове и доносе кориснику. Сложићете се да је то компликовано и непотребно али је изводљиво. Присутно је у животу да су многи сами и немају кога да упуте да то обави уместо њих. Лепе су приче о племенитости комшија и волонтера али масовност појаве не обезбеђује да то многи себи не могу приуштити. То доприноси да се многи људи у овој ситуацији осећају заборављеним и беспомоћним.

Утисак је да се ресурсима Војске Србије прилази доста слободно и ноншалантно, при чему се не сагледавају њене стварне могућности. Битно је да они постављају кревете и уступају своје капацитете у борби против вируса короне . Узроке видим у непознавању могућности војске и поданичком и послушном поступању челних људи војске.

Пита ли се ико како се Војска Србије бори са епидемијом вируса короне, колико је инфицираних, пошто сваки дан патролирају и доприносе реализацији мера ванредног стања.

Трећа мисија Војске Србије је Подршка цивилним властима у кризним ситуацијама и ту видим потребу ангажовања припадника војске. Припадници Војске то успешно реализују и то треба јавно и јасно признати. У тој реализацији они као и увек не размишљају о напорима, одрицањима и жртвама.

Најбољи доказ је да  и у таквим ситуацијама они не покрећу и не решавају проблеме здравственог збрињавања војних осигураника.
Нама остаје једино лично решавање проблема, а то је да за новац купујемо лекове наше терапије. То лако решавају они са лакшом терапијом али они са много лекова тај проблем не решавају тако једноставно поготово ако то раде и за супругу.
Наведену процедуру набавке лекова додатно оптерећује и чињеница да се многи лекови не могу купити без рецепта лекара  Верујем, да ће надлежни по окончању ванредног стања анализом сагледати проблеме које треба решавати по убрзаној процедури. Мишљења сам да проблеми здравственог збрињавања војних осигураника завређују пажњу и потребу решавања ради ефикасности лечења својих осигураника.

Драган Паскаш
генерал у пензији

http://www.politika.rs/scc/clanak/451923/Problem-nabavke-lekova-vojnih-osiguranika
 

 

Огњенпре 6 сати
Велики је проблем лечења војних осигураника јер је сада у Београду јер је нпр. ВМЦ Карабурма претворене у болницу за лечење заражених Корона вирусом. Рецепти се пишу за сваки месец, а у цивилству је одавно на 6 месеци за редовне терапије. Чак и на ВМА цивили имају предност поготово ако плаћају. Војни осигураници су гурнути у страну и осуђени на вечито чекање. А о опремљености заштитном опремом у јединицама нећу ни да причам. Молим Бога само да се тамо неко не зарази иначе ће то бити катастрофа.

|

 

Славољуб пре један дан
Ретко имам потребе за медицинском помоћи. Обично су ми потребне стоматолошке услуге у ВМЦ у Нишу. Том приликом сам стекао увид у рад ВМЦ и чуо коментаре пацијената. О томе сам недавно писао војном министру. Добио сам одговор из Управе МО за војно здравство. Ради се на побољшању!!!??? Видљиво је да никаквог побољшања нема. Нека се Начелник управе угледа на Министра здравља. Стање у здравству цивилних осигураника је боље решено.

|

 

Organizacija i koordinacijaпре 2 дана
Vojni osiguranici nemaju gde u svom zdravstvenom sistemu gde da se testiraju na virus korone, što je uslov za određene zdravstvene intervencije. U nadležnom republičkom telu za koronu kažu da je sa vojskom postignut dogovor da to radi VMA, a na VMA kažu nema ni govora, niko to nama nije naredio, naprotiv naređeno je da ni VMA, ni VMCentri niti vojne ambulante ne rade to testiranje. Nešto je ozbiljno zatajilo u koordinaciji Vojske i države, kao i u samom vojnom zdravstvu. Jel moguće da je strah u

|

 

Misa Milasпре 2 дана
БРАВО заПолитику" и за генерала Паскаша. Наводим мој случај, а није једини, на заказани преглед на ВМЦ јавио сам се телефоном и сестра је рекла да дођем, јер ми је стан удаљен око 20 м од амбуланте. Када сам дошао, докторка је рекла да нисам смио доћи због забране и да су добили наређење да пријаве све старије од 65 год. Како ћу набавити лекове, а она је рекла да пошаљем неког млађег. Млађи или раде или су далеко! Хипократ је УМРО а ја ћу од инфаркта или шлога? Кога брига за ветеране! Само прич

|

 

Dusan Tпре 2 дана
"Верујем, да ће надлежни по окончању ванредног стања анализом сагледати проблеме које треба решавати по убрзаној процедури." Vera umire poslednja. Prosecan gradjanin moze licnom analizom da proceni koliko su "nadlezni" bili spremni za pandemiju, i u kojoj meri su se drzali ranije donesenih planova, a u kojoj meri improvizuju iz dana u dan, uz plitko ili nikakvo razumevanje posledica odluka koje donose, na zivot gradjana. Planiranje zahteva inteligenciju, a veliko planiranje veliku inteligenciju.

|

Nešto ozbiljno zaškripaloпре 3 дана
Činjenica je da vojno zdravstvo u ovoj vanrednoj situaciji pokazuje dosta manjkavosti. VMA i Vojno medicinsko centri su se zatvorili u sebe i je teško dopreti do neophodne često i hitne medicinske pomoći. Čak se dešava da i za najtežu bolest koju treba hitno zbrinuti procedure traju i po tri meseca. Sa VMC N.Bgd 7.4. službenica je onemogućila zaključak interniste za operaciju karcinoma, pretnjom da će zvati policiju jer ne sme da se kreće zbog godina starosti!? Užasno ali istinito!?

|