Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 12 guests and no members online

   

Путин после преговора са Ердоганом: Дошли смо до судбоносних решења за Сирију

Меморандум потписан у Сочију предвиђа да Москва и Анкара заједно предузимају мере за спречавање продора терориста кроз сиријско-турску границу

Преговори са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом омогућили су да дођемо до судбоносних решења за Сирију, изјавио је Владимир Путин. Након преговора са турским лидером у Сочију, који су потрајали дуже од пет сати, Путин је додатно нагласио:

„Не могу а да не изразим задовољство решењима до којих смо успели да дођемо након дугог и напорног рада. Та решења ће обелоданити наши министри спољних послова, а сматрам да су то веома важна, ако не и судбоносна решења која ће размрсити садашњу прилично оштру ситуацију на сиријско-турској граници“.

Путин се пред новинарима појавио заједно са Ердоганом, а још је навео да Москва и Анкара сматрају да се мора помагати сиријским избеглицама да се врате у своју земљу.Притом је нагласио да то помагање мора бити лишено дискриминације, политизације и наметања услова.

Председник РФ је рекао да му је Ердоган подробно изложио шта су „циљеви и задаци“ Турске на северу Сирије, и додао да су Русија и Турска сагласне да се мора сачувати територијална целовитост Сирије.

„Важно је да из дејстава оружаних снага Турске у Сирији корист не извуку терористи, пре свега Исламска држава. Сирија мора бити ослобођена – прецизирао је Путин – од незаконитог страног војног присуства“. На крају је позвао Курде да започну „широки дијалог са владом у Дамаску“.

Према ономе што су саопштили Лавров и Чавушоглу, статус кво у зони турске операције између градова на североистоку Сирије Рас-ел-Ајн и Тел-ел-Абија биће одређено време задржан. Са максималном дубином на територији Сирије од 30 километра. Од подне 23. октобра, територију изван те зоне запосешће сиријска регуларна армија и руска војна полиција. Први њихов задатак ће бити да у наредних 150 сати обезбеде да се курдски одреди и наоружање одмакну 30 километара од сиријско-турске границе.

Потом ће почети заједничко турско-руско патролирање у дубини од 10 километара западно и источно од зоне турске операције. Ово неће укључивати град Камишли. Курдске снаге ће напустити Манбиџ и Тел-Рифат.

Меморандум који је потписан у Сочију предвиђа и да Москва и Анкара заједно предузимају мере за спречавање продора терориста кроз сиријско-турску границу.

 

Извор Факти, 22. октобар 2019.