Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 34 guests and no members online

   

Москва препоручила НАТО-у: Купите уџбенике из историје о Стаљинграду умјесто зимских униформи

Стална мисија Русије при НАТО-у препоручила је савезу да умјесто зимских униформи купи уџбенике из историје

 
Фото: © РИА Новости / Георгий Зельма

Раније је објављено да ће НАТО купити 78 хиљада комплета зимских маскирних униформи, као и униформе за извођење операција на -40°C.

НАТО није прецизирао гдје би се могле догодити операције на тако ниским температурама које оправдавају тако велику набавку зимске одјеће. Руска мисија при НАТО-у, међутим, у шали је упозорила Алијансу да не улази у руску територију, указујући на хладне зиме. Дипломате су такође исмијале НАТО стратеге због њиховог наводно „чисто одбрамбеног војног планирања“.

„Ово је очигледно потребно да би се доказало чисто одбрамбено војно планирање НАТО-а. Можда је боље да купе књиге из историје, на примјер о Стаљинграду?“, наводи се у саопштењу Представништва Русије, преноси Восток.

„Можда је боље да купе књиге из историје, на примјер о Стаљинграду?“, наводи се у саопштењу руске мисије, поменувши чувену битку која је почела у августу 1942. и завршена у фебруару 1943. Стаљинград је био прекретница совјетског рата против нацистичке инвазије и Другог свјетског рата уопште. Совјетски контранапад и опкољавање снага Осовине у новембру 1942. године снажно је помогло „Општем смрзавању“ (назив за неуспјех неколико офанзива на Совјетски савез).

Иако је мало вјероватно да НАТО разматра блитцкриг кроз централну Русију, његово интересовање за поларни регион богат ресурсима никада није било тајна. У средишту спора је сјевероисточни пролаз, бродски правац који би требао постати све приступачнији комерцијалним бродовима због топљења леда. Док рута пролази кроз ексклузивну економску зону Русије, Москва то види као дио своје унутрашње саобраћајне инфраструктуре, док САД и њихови савезници желе да је претворе у међународну руту.

Раније је командант Сјеверне флоте Русије, адмирал Николај Јевменов, рекао да ће се војно присуство НАТО-а на Арктику повећати, а самим тим и ризик од сукоба у региону, преносе РИА Новости.

Министар спољних послова Сергеј Лавров заузврат је напоменуо да Москва жели да разумије какав ће мандат НАТО-а бити на Арктику, али да још нема одговора.

 https://www.in4s.net/moskva-preporucila-nato-u-kupite-udzbenike-iz-istorije-o-staljingradu-umjesto-zimskih-uniformi/