Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   

Павићевић: Процес политичке еманципације Црне Горе је кренуо и вјерујем да је незаустављив

Потребно је демонтирати систем у ситуацији кад поражени још показује знаке отпора. Поражени се не предају и преко своје мреже отежавају промјене и демонтажу система

3
 
Фото: Милош Вујовић

За ИН4С пише Драгољуб Павићевић, спољно-политички коментатор 

 

Нова влада Црне Горе је прије свега дио започетог процеса политичких промјена и ослобађања политике од несмењивости власти и ослобађање јавности страха од несмјењивих. И зато је најважније да је влада формирана. Требало би јој дати шансу и о њој судити на основу учињеног а не емоција различитих побједника и бијесних губитника.

Влада је формирана послије ријетко виђеног политичког лома у Црној Гори и не би требало судити прије суђења. И нужно би било имати разумијевања јер ће ова влада морати да пролази и кроз дјечије болести политике и власти. То се већ показало општим незадовољством састава владе. Мандатар Кривокапић је тако упао у класичну замку да задовољи све стране, а испало је да у ствари нико није задовољан. Није, једноставно, могуће све задовољити а ако се чврсто слиједи одређена идеја и на њој формира влада, онда су неки незадовољни а неки задовољни, овако сви су незадовољни.

Драгољуб Павићевић

Али, најважније је понављам, да Влади треба дати шансу. Тешко је и много искуснијем од Кривкапића у политици задовољити 15 политичких субјеката који чине нову већину у Скупштини.

Потребно је демонтирати систем у ситуацији кад поражени још показује знаке отпора. Поражени се не предају и преко своје мреже отежавају промјене и демонтажу система.

 

Уз то кад су сви очекивали да буду задовољни подјелом побједничког плијена, Кривокапић није задовољио никог.

Није уопште битно да ли ће нова влада бити боља од ДПС-ове претходне. Битно је да се промјенама власти прође кроз период политичке еманципације црногорског друштва. Земља која од краља Николе 1840. промијени само три владара до данас не може за себе рећи да је демократска. Ова влада није ни налик на претходне, ни по обиму ни по образовним референцама министара.  

Није битно колико ће ова влада трајати. Битно је шта ће урадити ма колико дуго или кратко била на власти. Кривокапић каже да планирају да раде 4 године. У политици је скоро све могуће, па тако и чудо да ова влада одради пун четворогодишњи мандат.

На изборима није се десио само пораз дугогодишње владајуће партије него се изнад свега десило ослобођење народне енергије и народ се ослободио не само страха него и разочарења да није могуће промијенити власт.

Та димензија је далеко већа. То је у ствари једина права, обавеза ове владе, и њен највећи изазов. Послије дуго времена дошло је до ослобођења народа. То ће одредити судбину ове владе а не разни центри моћи и лобисти губитника. 

Црна Гора је успјела након 75 година да мирним путем замијени власт. Није то без значаја. Ипак, друштво показује какву-такву зрелост и жељу да се мијења.

Ако среди бирачки списак, изврши персоналне промјене у правосуђу и полицији, влада ће тако урадити довољно да тиме остави историјски значајан траг у политичком преображају Црне Горе. Или ако будемо могли да кажемо након ове нове владе да нема више, бар не у досадашњој мјери непотизма, корупције, поткрадања властите земље, непристојног богаћења оних који врше власт.

Процес политичке еманципације Црне Горе и бијег из претполитичког друштва је кренуо и вјерујем да је незаустављив.

(Аутор је завршио једногодишње дипломатске мастерс студије на универзитету “Westminster” у Лондону)

https://www.in4s.net/pavicevic-proces-politicke-emancipacije-crne-gore-je-krenuo-i-vjerujem-da-je-nezaustavljiv/