Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 166 guests and no members online

   

 

ГОВОРИ ГОСПОДЕ

ВИДЕО: https://www.youtube.com/watch?v=lbNq5Z11h_A

 Даница Црногорчевић: Црква, народ и Отаџбина су ми изнад свега!

Даница Црногорчевић (24), Баранка удата у Подгорици, наша је најпопуларнија млада умјетница која се бави етно пјевањем и духовном музиком.

Она је синоћ наступила у Kотору, у оквиру хуманитарног концерта за Kосово и Метохију, а претходно је дала интервју порталу "Kолектив", који преносимо уз мању редакцијску обраду.

На питање откуд љубав према овом изузетно захтјевном и не баш популарном музичком правцу и када је почела да се бави етно пјевањем, Црногочевић је одговорила:

„Пјевањем сам почела да се бавим врло рано, прије основне школе, у цркви светог Николе у Улцињу, на вјеронауци код наше вјероучитељице Милице Ћетковић. Она ми је усадила љубав према духовној музици, а касније се развила и љубав према традиционалној музици као исконско очување наших коријена. Ако боље погледате, то и иде једно уз друго“, истиче Даница за портал Kолектив.ме.

Поменути портал констатује да Даницу  већ сматрају насљедницом чувене етно пјевачице Светлане Стевић, која јој је предвиђела блиставу каријеру.

Даница скромно каже да јој поређења са таквом умјетницом изузетно пријају.

„Може само да ми буде задовољство и част што ме пореде са женом која има глас какав се ријетко чује и из којег извире сво наше вјековно наслеђе. На мени је само да се трудим да останем то што јесам, односно да гајим љубав према музици која мени тиња у срцу без обзира на то да ли је она популарна или није. За мене ће увијек бити ‘популарно’ да млађим генерацијама покажем нешто друго у односу на то што им нуди данашња музичка сцена.“

Црногорчевић, као што људи у нашој земљи знају, осим етна, пјева и духовну музику, која је, такође, прилично тешка за извођење, па чак и за слушање.

На питање како се „бори“ са њом, наша саговорница овако одговара:

„Духовном музиком сам почела да се бавим још много прије традиционалне, а она се изводи на посебан начин, односно из посебног дијела нашег бића. Међутим, што је једноставније, то је и Богу милије. Није пожељно претјерано дотјеривање или доказивање умијећа пјевања у духовној музици. А тешка за слушање или извођење може бити само онима који још увијек нису свјесни да у себи имају тај дио бића који је усађен (удахнут) у све нас као коријен нашег постојања.“

Мало је познато да је ова млада умјетница пјевала чак и стихове из Његошеве „Луче микрокозме“, што је мало коме пошло за руком. Пјевати стихове владике Рада је открива наша саговорница - велика одговорност.

Ипак, она се лако ухватила "у коштац" са тим изазовом.

„Те стихове је компоновала моја професорица Дубравка Лонцовић, и заиста јој хвала јер то није био лак посао. То је можда прва композиција која је написана на стихове ‘Луча микрокозма’ , а само ђело одише генијалним и јединственим садржајем, тако да није лако направити адекватан аранжман. Ипак, Дубравка је успјела да донекле усклади мелодију са текстом. Велика је одговорност изводити такве стихове од нашег највећег пјесника, владике Петра“, истиче Даница.

Недавно је, у издању манастира Острог, објављен први албум Данице Црногорчевић, а снимљен је и спот за пјесму „Свети Јоване Владимире“, и то у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Даница с поносом истиче да је њен албум првијенац издао манастир Острог и да је задовољна реакцијом публике.

„Имала сам благослов да за мој први албум буде издавач манастир Острог, а на албуму се налази и пјесма посвећена Светом Василију Острошком. На ЦД-у се налази једанаест пјесама које су различитог аранжмана и садржаја, а повезује их духовна нит која је прожета са етно елементима. Реакције публике су позитивне, пјесме су радо слушане и тражене на мојим наступима. Спот за поменуту пјесму сниман је у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.

Снимање и монтажу је урадио Дејан Сенић са продукцијом БуБуљ, а такође је изазвао позитивне реакције публике из разлога што се код нас по први пут ради нешто озбиљније на овом пољу. Спот је премијерно приказан на РТЦГ.“

Поменути албум Даница је објавила на наговор свог супруга Ивана, који је, иначе, ђакон. Наша саговорница истиче да јој је управо супруг највећа подршка на путу који је одабрала, те да је аутор неколико пјесама на њеном албуму.

Осим тога, назив албума "Господе дођи" је његов избор.

„Без подршке супруга не бих ни довршила снимање албума, а камоли издала. Он је написао и текст пјесме ’Долетио бијели голуб‘ која говори о васкрсењу капеле на Ловћену, а исто тако уредио је остале текстове прилагодивши их аранжманима које је радио Андреј. Такође, дао је и најважнији и главни назив албума ‘Господе дођи’ који носи у себи дубок смисао и јеванђељску поруку. Он је иницијатор снимања спота за пјесму ’Свети Јоване Валдимире‘. Веома је важно да увијек имате некога крај себе ко ће бити уз вас и знати да препозна вашу љубав према одређеном позиву.“

Црногорчевић је наступала на бројним музичким свечаностима и такмичењима широм региона, али и у иностранству.

Сви ти наступи су за њу били заиста посебни, те ниједан не би могла посебно да издвоји. Kако је истакла, "то су бисери који се нижу на једној нити исте огрлице".

Kада је била млађа, прича наша саговорница, награде су јој много значиле, али с годинама је схватила да оне нису најважније.

„Што се награда тиче, бићу искрена, када сам била млађа наравно да ми је било важно да чујем ’прво мјесто, прво специјално мјесто’ итд. Међутим, сада схватам да је то толико небитно у односу на оно што остаје за вама када полако корачате и остављате за собом нешто што ће можда обратити многе младе ђевојке и ђечаке и показати им шта је заправо наша права и заједничка награда и како да је сачувамо у заједници, а не понаособ да се поносимо, чекајући да нам други завиде“, сматра она.

Даница је синоћ наступа у Kотору, на хуманитарном концерту за Kосово и Метохију. Међу извођачима је била и чувена глумица Ивана Жигон.

На питање колико често се одазива оваквим догађајима и да ли сматра да јавне личности треба дио свог времена да одвоје за њих, одговорила је:

„Веома често се одазивам, готово увијек, а у Црној Гори не можете избројати колико се хуманитарних концерата годишње организује за Kосово и Метохију. Само можемо бити поносни што толико људи присуствује тим концертима, што то још увијек није постао клише и што наша ђеца још увијек одрастају у сазнању гђе се налазе наше највеће светиње. Јавне личности би, свакако, требало да се одазивају таквим позивима, па и нас на неки начин да примаме да и ми допринесемо на свој начин и да се запитамо око чега се окупљамо и због чега.“

У мору кича који нас запљускује има све мање простора за квалитетне и талентоване младе људе који желе да се баве овом или неком другом, не тако популарном врстом музике.

Даница, ипак, сматра да у Црној Гори још има људи који воле и цијене оно чиме се она бави.

„У Црној Гори, хвала Богу, још увијек има људи који то цијене. Ево баш прије два мјесеца, 6-ог јуна, је био организован концерт на тргу у Подгорици у знак сјећања на једну од наших највећих пјевачица традиционалне музике, Kсенију Цицварић. Било ми је велико задовољство што су и мене позвали да будем дио тог пројекта. Тако да бих рекла да има простора, само наравно за све човјек треба да се избори, не у смислу да гази пред собом већ само мирно да чека и истраје у оном што воли, па да направи корак онда када се ‘маса мало размакне‘“, сматра ова млада умјетница.

Даница се једно вријеме бавила и глумом, али је, по пресељењу у Бар, морала да прекине.

Присјетила се и тог периода свог живота.

„Глумом сам се бавила само у основној школи у Београду. Било је јако лијепо искуство глумити у представама Бранислава Нушића и још многих наших писаца који су писали веома поучне и занимљиве комаде. Kао дијете још увијек се сјећам тих сцена и драго ми је што сам имала прилику да се опробам и у томе. Међутим, када сам се преселила из Београда у Бар, није било никаквих глумачких секција које бих могла похађати и наставити са глумом, па сам због тога и престала.“

Са свега 24 године Даница се остварила у улози мајке. Шестомјесечна кћерка Kасијана јој је, како каже, највећа радост.

Водити рачуна о породици, ђетету и кући, а истовремено се бавити тако захтјевним послом као што је музика, није лако.

Међутим, Даничина формула је кратка и јасна:

„Све се може постићи кад човјек има љубави према својој цркви, своме народу и Отаџбини.“

На питање какви су јој даљи планови, одговорила је:

„Планови... Немам планове, имам само жељу, а жеља ми је да послужим нашој цркви и нашем народу у овом циљу као до сада. А шта носи дан, шта ноћ... То ћете сазнати заједно са мном“, закључује Даница Црногорчевић за портал "Kолектив".

http://www.barskiportal.com/lat/kultura/danica-crnogor%C4%8Devi%C4%87-crkva-narod-i-otad%C5%BEbina-su-mi-iznad-svega.php