Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 38 guests and no members online

   

Највише цркава и манастира посвећених Светом Сави имамо у Црној Гори

Све ове неспорне чињенице нам говори да су управо Свети Сава заједно са Светим Симеоном Мироточивим и Светим Стефаном Дечанским уграђени у темеље Старе Црне Горе чије је сједиште управо било у Катунској нахији на Цетињу

 

Манастир Савина

Вeлика је срећа и благослов Божији, што је дух Светог Саве тако дубоко уткан у душу и биће Црне Горе. Никаква зараза, па ни ова “дукљанска” није била у стању нити ће бити у стању, да избрише Светог Саву из народне душе, нити да га из ње истисне, казао је публициста Јован Маркуш.

Када се направи анализа броја храмова и манастира посвећених Светом Сави по појединим епархијама Српске православне цркве,из актуелног Календара Српске православне патријаршије, долази се до закључка да управо најећи број(12+1) имамо у Митрополији Црногорско – приморској чије је сједиште на Цетињу а то су:

 

Манастир Савина-Херцег Нови,
Манастир Светог Саве – Савина Главица-Грбаљ,
храм Светог Саве у Манастиру Градиште- Паштровићи,
храм Светог Саве –Његуши,
храм Светог Саве- Крајни До-Ћеклићи,
храм Светог Саве – Тиват,
храм Светог Саве- Клинци- Луштица,
храм Светог Саве – Херцег Нови,
храм Светог Саве – Морињ,
храм Светог Саве – Ђенаши- Паштровићи,
храм Светог Саве – Крстац- Паштровићи,
храм Светог Саве – Фрутак-Даниловград
и порушени храм Светог Саве- Годиње – Црмница.

храм Светог Саве-Ераковићи-Његуши
Храм Светог Саве у селу Ераковићи на Његушима је подигнут 1886. године. На гробљу око храма сахрањено је више значајних личности наше историје као што су: Војвода Божо Петровић Његош, дугогодишњи предсједник Владе књажевине Црне Горе и предсједник Сената, синови му Владимир секретар краља Александра Карађорђевића и Андрија познати адвокат , Станко Петровић Његош, командант добровољачког батаљона, Иван Лабуд Петровић Његош, народни посланик у књажевини Црној Гори, Љиљана Петровић Његош, знаменита његушица, сердар Перо Поповић, Зеко Машанов Поповић, алајбарјактар, Ђуро Поповић, командир…итд.

Трудом и прилозима становника села Ераковића, Митрополије црногорско-приморске и других доброчинитеља храм је грађевински потпуно обновљен 2009. године, а у току је санација иконостаса. На челу одбора за обнову је Ђорђије Р. Петровић Његош, један од директних потомака брата владике Василија, познати спортиста и уважени грађанин Цетиња и Његуша.
Около храма постоји активно лијепо уређено и одржавано сеоско гробље.

 

Храм Светог Саве – Крајни До (Подбуковица) – Ћеклићи

Храм Светог Саве се налази у селу Крањи До (Подбуковица) у Ћеклићима. Подигнут на темељима неког старог храма. је први пут обновљен 1892. године, како то пише др Лазар Томановић, у књизи,, Педесет година на престолу Црне Горе 1860-1910.“(Цетиње, 1910), трудом и доброчинством војводе Ђура Матановића, сенатора и дипломате, сина попа Станка. Унутар храма су двије гробнице Матановића. Храм је у новије вријеме обновљен 2000. године, трудом и доброчинством сељана.

Све ове неспорне чињенице нам говори да су управо Свети Сава заједно са Светим Симеоном Мироточивим и Светим Стефаном Дечанским уграђени у темеље Старе Црне Горе чије је сједиште управо било у Катунској нахији на Цетињу.

https://www.in4s.net/najvise-crkava-i-manastira-posvecenih-svetom-savi-imamo-u-crnoj-gori/