Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1726
Juče2682
Ove nedelje7005
Ovog meseca16651
UKUPNO845958

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 63 guests and no members online

   

РТ: Медведев распустио Владу након обраћања председника Путина

Објављено: 15.01.2020.год.

фото: © RT

 

Руски премијер Дмитриј Медведев је саопштио да Влада подноси оставку. Саопштење је уследило убрзо након што је председник Владимир Путин одржао своје годишње обраћање Савезној скупштини.

Прихвативши оставку, Путин је затражио од министара да наставе са радом као вршиоци дужности док се не формира нови састав Владе.

Пре него што је саопштио о оставци кабинета, Медведев се састао с Путином како би разговарао о његовом обраћању Савезној скупштини, која је одржана раније данас, саопштио је Кремљ.


Путин је такође рекао да планира да уведе функцију заменика секретара Савета безбедности Русије, те да је понуди Медведеву.

У свом обраћању Путин је предложио неколико амандмана на Устав.

Медведев је објаснио да Влада подноси оставку у складу са чланом 117. Устава, који каже да Влада може дати оставку председнику, који је, са друге стране, може прихватити или одбити.

 


Путин је такође предложио више амандмана на Устав. Његови предлози подразумевају "знатне промене" као и "целокупну равнотежу власти, снагу извршне власти, снагу законодавне власти, као снагу правосуђа", објаснио је Медведев.

"У том контексту, очигледно је да као Влада морамо председнику пружити могућност да доноси све одлуке, које су потребне за спровођење предложеног плана. 
 С тим у вези сам и донео одлуку о распуштању Владе", рекао је Медведев.

Медведев је постао премијер 2012. године, након што је четири године обављао функцију председника. Он је такође председник владајуће странке Уједињена Русија.

Према Путиновом плану, Државна дума - Доњи дом парламента - биће овлашћена да именује премијера и остатак кабинета, за разлику од тога да само одоборава њихове кандидатуре као што је то сада случај. Још једна идеја коју је навео Путин јесте да се консултативно тело, Државни савет, трајно дефинише, као и да се његов статус и улога унесу у Устав. Председник је похвалио високу ефикасност тела, истичући да његове радне групе обезбеђују решавање најважнијих проблема.

Главни и одговорни уредник часописа "Русија у глобалним пословима" Фјодор Лукјанов рекао је за РТ да ће промена бити корак ка "диверзификацији моћи" у тренуцима када се земљом "све више управља у режиму `ручне контроле`, потпуно усмерене на председника".

"То је покушај трансформације супер-централизованог персонализованог система моћи у уравнотеженији и разноврснији систем са снажним председником, али не тако јаким као данас.", додаје Лукјанов.

Извор: Восток / РТ

----------------------------------------------------------------