Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas819
Juče1233
Ove nedelje819
Ovog meseca21884
UKUPNO851191

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 20 guests and no members online

   

Бивши Јељцинов савјетник открио зашто је баш Путин изабран за новог руског лидера

„За Јељцина је било важно то што је Путин из друге генерације, јер се земља није смјела оставити онима који су управљали током Совјетског Савеза“, рекао је Јумашев

 

 

 

Путин и Јељцин (Фото: © Sputnik / Владимир Родионов)

Бивши руски предсједник Борис Јељцин видио је у Владимиру Путину човјека који ће наставити његове либералне реформе, рекао је бивши руководилац администрације Кремља Валентин Јумашев.

„За Јељцина је било важно то што је Путин из друге генерације, јер се земља није смјела оставити онима који су управљали током Совјетског Савеза“, рекао је Јумашев током јавног интервјуа у „Јељцин центру“ у Јекатеринбургу, преноси Спутњик.

Валентин Јумашев, иначе ожењен Јељциновом кћерком Татјаном, истакао је да је Јељцину био важан карактер наследника и да је у Путину видио човјека који је утемељен и који ће моћи да доноси исправне одлуке, као и да настави либералне реформе.

Јумашев је објаснио да је Јељцин поднио оставку пола године прије редовних предсједничких избора, да би „Путину дао фору против Примакова и Лушкова, да би имао могућност да са већом гаранцијом побједи на изборима“.

Жесток тајминг пред дочек нове 2000. године

Он је, такође, испричао како су Борис Јељцин и Владимир Путин снимали новогодишње обраћање за 2000. годину, и то 31. децембра.

 

Према његовим ријечима, Јељцин је традиционално снимио обраћање Русима неколико дана уочи Нове године, али је на крају снимања устао и рекао сниматељима да је снимање било лоше и да је потребно поновити га 31. децембра.

„Сви долазе 31. децембра у седам часова ујутру. У том моменту само четири човјека знају шта ће се догодити: Волошин — шеф предсједничке администрације, будући предсједник државе Путин, Татјана Борисовна, Јељцинова кћерка, и ја“, испричао је Јумашев, пише Спутњик.

Он је додао да је сниматељска група која је снимала Јељциново обраћање била закључана у соби док шеф државе није објавио да подноси оставку и док касету са снимком Јумашев, заједно са Константином Ернстом, није одвезао у „Останкино“.

„Имали смо веома жесток тајминг тог дана. Путин је снимио обраћање, ако се не варам, 14 или 15 часова након свог састанка са безбједњацима, а затим је оно објављено“, рекао је Јумашев.

Валентин Јумашев је руководио администрацијом првог предсједника у периоду од 11. марта 1997. до 7. децембра 1998. године.

Јељцин је на чело Русије дошао 1991. године. Пет година касније поново је изабран за други мандат, а оставку је поднио 31. децембра 1999. године.

Вршилац дужности шефа државе постао је премијер Владимир Путин, а 26. марта 2000. године Путин је побиједио на предсједничким изборима у првом кругу, са 52,94 одсто гласова.

https://www.in4s.net/bivsi-jeljcinov-savjetnik-otkrio-zasto-je-bas-putin-izabran-za-novog-ruskog-lidera/