Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas679
Juče1553
Ove nedelje8649
Ovog meseca7041
UKUPNO859021

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 29 guests and no members online

   

 

"Нева" и званично добила своје место у историји (Фото М. Галовић)

 

Ракетни систем „нева”, каквим је током НАТО агресије оборен амерички „невидљиви” авион Ф-117А, постао је експонат Војног музеја на Калемегдану. На пригодној церемонији, једној од оних којима Министарство одбране обележава 18. годишњицу почетка напада НАТО-а на СР Југославију, присутне ветеране тог рата, припаднике Војске Србије и окупљене грађане поздравио је Ненад Нерић, државни секретар Министарства одбране.

 


Са свечаности на Калемегдану (Фото Фонет)

 

Међу бившим и садашњим припадницима војске највише је било припадника 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства, јединице чији је чувени Трећи дивизион оборио „невидљиви” авион Ф-117А 27. марта, као и такође амерички Ф-16 2. маја 1999. године. Ту су били и чланови послуге која је оборила „невидљиви”, на челу са пензионисаним пуковником Золтаном Данијем.

 


Чланови послуге ракетног система "нева" који су оборили Ф-117А (Фото М. Галовић)

Обарање тог авиона је један од најзначајнијих догађаја у новијој војној историји Србије. Тај авион употребљаван је годинама пре и после НАТО агресије, али је током тих ратова оборен само једном – над Србијом. „Нева” је изложена у екстерном делу Војног музеја, уз топове и тенкове из Првог и Другог светског рата.

Izvor:

http://www.politika.rs/scc/clanak/376799/Neva-kakvom-je-oboren-nevidljivi-postala-eksponat-Vojnog-muzeja