Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1803
Juče1842
Ove nedelje6008
Ovog meseca4400
UKUPNO856380

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 98 guests and no members online

   

„НАТО агресија” када смо почели да ствари називамо правим именом? (ВИДЕО)

У годинама након НАТО агресије високи војни и државни званичници избегавали су коришћење термина „НАТО агресија”. Све до 2015. године, израз „НАТО агресија”  није био устаљени појам који је коришћен у званичним обраћањима већ су се користили појмови „бомбардовање” и „агресија”, без директног навођења одговорних за овај злочин. Негде од 2005. године, у медијима се „стидљиво” спомиње термин „НАТО солдатeска”док термин „НАТО агресија” државни званичници и даље избегавају... док је данас срећом другачије.

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Међутим, 24. марта 2013. године, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, у Земуну, приликом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији, недвосмислено говори о „НАТО агресији” и храбрости српских пилота. Априла 2014. године, на прослави Дана војске у Ужицу, председник Републике Србије Томислав Николић био је јасан истакавши да је „НАТО бомбардовање цивилизацијски преседан”. Исте године, 24. марта у Варварину, рекао је да „НАТО агресију не треба заборавити“ и „да је жалосно што се нико из НАТО-а није до сада Србији  извинио“.

Одлазећи премијер у техничкој влади Ивица Дачић, 24. марта 2014. године на Стражевици подсећа да је „НАТО агресија спроведена без правног основа“, а министри одбране Братислав Гашић и Александар Вулин, одмах по постављењу 2014. и 2017. године јасно користе термин „НАТО аресија”.Што се тиче политичких партија, Српска радикална странка увек је користила термин „НАТО агресија”, то су чинили Војислав Шешељ и Томислав Николић, то чини и Немања Шаровић. Српска напредна странка коју је водио Томислав Николић, а коју сада води Александар Вучић, употребљавала је и употребљава термине „НАТО агресија” и „НАТО бомбардовање”.

Што се тиче највиших војних званичника, они су избегавали да користе термин НАТО агресија и НАТО бомбардовање већ су користили раније поменуте, тада устаљене термине. Дугогодишњи командант и начелник Генералштаба генерал Диковић, 2013. године транспарентно користи термин „НАТО агресија”. Од пензионисаних генерала, најјаснији је генерал-мајор Божидар Делић, у коришћењу термина „НАТО агресија”и одбрани колега „осуђених генерала”, то чини од НАТО агресије до данас.

Споменик припадницима хаубичко-артиљеријског дивизиона 78. моторизоване бригаде погинулим током НАТО агресије. Село Рељан, општина Прешево.

Од 78. дана НАТО агресије, Ниш је био под сиренама 52 дана, а највећа разарања претрпео је 5. априла и 7. маја. Пљачковица поред Врања и Врањске касарне гађане су немилосрдно. Тог априла и маја 1999. југ Србије био је завијен у црно. Током НАТО агресије, у селу Рељан код Прешева, од дејства НАТО авиона А10, страдало је 7 припадника хаубичко-артиљеријског дивизиона 122mm 78. моторизоване бригаде. После НАТО бомбардовања, припадници хаубичко-артиљеријског дивизиона 122mm 78. моторизоване бригаде изградили су споменик на месту погибије. Од тада, до данас, сваке године, породице погинулих и припадници бивше 78. моторизоване бригаде Нишког корпуса полажу венце седморици јунака уз војне почасти и учешће Војног оркестра- Ниш.

Команданти, начелници Генералштаба, министри одбране, председници државе су се мењали, људи су долазили и одлазили, али један човек је сваке године, 15. априла, присуствовао обреду и помену. Тада када су погинули био је мајор-оперативац у 78. моторизованој бригади. Сваке године, 15. априла био је са саборцима и недвосмислено од подизања споменика 2000. године, јавно је користио термине НАТО агресија и НАТО бомбардовање, тј. називао ствари правим именом, чак и у временима када су многи из политичких разлога избегавали да овако говоре.

То је чинио као пуковник- начелник штаба и командант 78. моторизоване бригаде и бригадни генерал- командант 4. бригаде Копнене војске, генерал-мајор заменик и генерал-потпуковник командант Копнене војске. Иако им због његових говора није драго, познавајући њега, његову доследност и имање става, чак и НАТО генерали поштују његове речи. Човек који није говорио и чинио по устаљеним моделима и политички, већ ствари називао својим правим именом – НАТО агресија, јесте генерал-потпуковник Милосав Симовић, наглашава Ђорђе Бојанић.

Овај видео у прилогу доста говори… https://youtu.be/2RzmHlvJlUk

 

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

http://www.srpskaistorija.com/nato-agresija-kada-smo-poceli-da-stvari-nazivamo-pravim-imenom-video/