Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 51 guests and no members online

   

 

Они ће гледати да Срби нестану са Косова и Метохије, да им загорчају живот, да се природно иселе, као Грци из Мале Азије и Цариграда

 

 

Александар Раковић

 

Хришћанска баштина на Косову и Метохији је баштина српске државе у средњем веку, која се наслања на византијску, и не постоји никаква друга баштина осим те, па су тврдње албанских историчара и политичара да је СПЦ присвојила наслеђе хришћанства на Косову и Метохији бесмислице, рекао је за Косово Онлајн историчар Александар Раковић.

 

 

 

Након тврдњи приштинског историчара Јусуфа Буџовија јуче изнетих на нашем порталу око тога да храмови СПЦ на Косову* припадају и Албанцима, Раковић је нагласио да се српско православље потпуно наслања на грчко православље и ту нема никаквих специфичних разлика, посебно не у средњем веку.

 

“Шта значи хришћанска баштина Косова и Метохије. Које су то границе Косова и Метохије? То су ове авнојевске границе које је одредио Тито. Сад су то границе у којима ће да одређују хришћанску баштину тзв. Косова*. Па то су бесмислене глупости”, рекао је Раковић одговарајући на тезе Буџовија, који, између осталог, тврди да би цркве требало да се третирају као власништво тзв. државе Косово*.

 

Покушај Римокатоличке цркве да отме храмове

 

“Срби су од Грка преузели територије које су биле део Византијског царства. Српско православље је заузело простор претходног грчког православља, и ту се за вернике ништа није променило, а Албанаца у то време свакако није било. Они се први пут у средњем веку појављују у 15. веку у околини Ђаковице. И почињу да долазе са Турцима. Баштина на Косову и Метохији је баштина српског народа, то је баштина Српске православне цркве, читавог православља, али свакако нема никаве везе са било каквом баштином Албанаца”, навео је Раковић.

 

 

Према његовим речима, овде је циљ да Римокатоличка црква Албанаца преузме српске манастире.

 

“Није то нешто што се није дешавало. Пуно цркава и манастира у јужној Италији и на Сицилији и на Малти, који су некада били православни, је преузела Римокатоличка религија. Како су Грци нестајали са тог простора, јужне Италије и Сицилије, и како је Малта потпадала све више под католички утицај, те величанствене цркве су преузели римокатолици. То је циљ.  Нема то неке аналогије са Ердогановим деловањем, где он визанстијску цркву из статуса музеја враћа у статус џамије. Овде је само реч о претензији Римокатоличке цркве Албанаца да у неком моменту преузме српску средњовековну црквену баштину и почне да је приказује као своју”, навео је Раковић.

 

Он је подсетио, да Албанци свој идентитет углавном не одређују према вероисповести, већ према албанском идентитету.

 

“Римокатоличка црква је ум операције преотимања српске идентитетске баштине Косова*. Албанци муслимани служе као нека топовска снага, али то осмишљавају римокатолици Албанци на Косову*. И једнима и другима је у интересу да преузму српску културну баштину. Муслимани је не могу преузети, сасвим логично. Они не могу преузети Високе Дечане, Пећку патријаршију, нити Грачаницу, нити било шта друго. Јер то би било апсурдно”, рекао је он.

 

Покушаће да Србе отерају с Косова и Метохије

 

Указује да су Албанци већ покушали да то учине преко организације УНЕСКО, али им је план пропао. Но не значи, како је навео, да неће поново покушати.

 

“Врло је опасан био предлог који је износио Добрица Ћосић, да би неке српске цркве и манастири на КиМ требало да имају статус као светогорски. То је опасно јер када неки светогорски манастир остане без монаха, а рецимо нису хеленског карактера, онда их по природи ствари преузимају Хелени. То је одувек било тако на Светој Гори. Грци то преузимају јер је то њихва етничка територија. И то је неписано правило”, рекао је он.

 

Раковић сматра да уколико би био прихваћен тај модел, у неком турбулентном времену на Косову и Метохији, могло би да дође до покушаја протеривања српских монаха физичком силом, како је то било 1999. или 2004, па би Албанци могли да кажу “нема више српских монаха, албански римокатолички калуђери могу да претендују на те манастире по светогорском моделу”.

 

“Они ће гледати да Срби нестану са КиМ, да им загорчају живот, да се природно иселе, као Грци из Мале Азије и Цариграда. Апсолутно сам сигуран да им је то циљ и да ће ићи ка њему. Тражиће и да се то питање уврсти у коначан споразум у дијалогу Београда и Приштине”, закључио је Раковић.

 

Извор: Косово онлајн

https://www.in4s.net/rakovic-hriscanska-bastina-u-avnojevskim-granicama-kosova-nema-veze-s-albancima-to-su-gluposti/