Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 65 guests and no members online

   

28.06.2020. ВИДОВ - ДАН

На данашњи дан 1389. године на пољу Косову одиграла се пресудна битка између српске и турске војске, која је отворила врата Турцима за даљи продор у Европу. Оскудни историјски подаци не откривају ток битке, чак ни ко је победио. Претпоставља се да је турски султан Мурат I, који је на Косово стигао са синовима Бајазитом (потоњи султан Бајазит I) и Јакубом, предводио 40.000 војника, а да је српски кнез Лазар Хребељановић сакупио 25.000 бораца.

Краљ "Србљем и Босни" Твртко И Котроманић, који је кнезу Лазару притекао у помоћ одредом под командом великог војводе Влатка Вуковића, писао је Трогиранима 1. августа 1389. о победи над Турцима. Слично писмо је Твртко послао и у Фиренцу, одакле му је одговорено да већ знају за турски пораз.

На победу Срба посредно указује и дневник с пута у Цариград руског митрополита Пимена, у којем се помињу велики нереди у Турској 12 дана после Косовске битке.

У бици су погинула оба владара: Лазара су Турци заробили и посекли, а Мурата I је убио српски ратник Милош Обилић. Неспорна последица била је да је Србија убрзо постала вазална држава. Косовска битка постала је предмет легенде, прво код чувеног писца средњовековне Србије Константина Филозофа у "Животу деспота Стефана Лазаревића", затим код дубровачког историчара Мавра Орбина у делу "Il Regno degli Slavi" (Краљевство Словена) објављеном 1601 - које је у ствари прва права историја Срба, а највише преко циклуса српских народних епских песама.

http://www.nspm.rs/hronika/na-danasnji-dan-1389.-odigrala-se-bitka-na-kosovska-bitka-1881.-potpisana-tajna-konvencija-izmedju-srbije-i-austro-ugarske-1914.-gavrilo-princip-ubio-franca-ferdinanda-slobodan-milosevic-izrucen-haskom-tribunalu.html