Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 20 guests and no members online

   

Америка смислила „демократски“ расплет: Нека народ одлучи да је Косово независно!

Заставе, Косово, Америка

© AP Photo / Visar Kryeziu
 
Анализе и мишљења

Пише

Циљ Америке је да се питање независности Косова, то јест отцепљење и одвајање од Србије верификује народним плебисцитом — референдумом.

Амерички амбасадор на Косову и Метохији Филип Коснет изненадио je многе изјавом да коначни договор Приштине и Београда треба да буде прихваћен и од народа, а не само од „неколицине“ политичара.

Шта то хоће Америка

Бивши дипломата Зоран Миливојевић за Спутњик каже да је циљ Американаца да признање Косова преко референдума добије пун легитимитет, а не само легалитет.

„Дакле, они хоће да Срби дефинитивно као народ, а не само као власт, прихвате ’чињеницу‘ да су изгубили Косово. Зато је Американцима потребан плебисцит у форми референдума или неког другачијег народног изјашњавања“, објашњава Миливојевић.

Према његовим речима, циљ Америке је да се питање независности Косова, а самим тим и отцепљење и одвајање од Србије — верификује.

Вашингтон жели да се спречи отварање српског националног питања, то јест да се са независним Косовом то питање затвори и да се тако српски народ изјасни о новим границама на Балкану, о новој, такозваној реалности“, резонује Миливојевић.

Он подсећа да би на тај начин Америка закуцала косовско питање, то јест независност, јер би искористила „висок степен демократије“ као принцип за заштиту косовске независности.

Закуцавање независности

„Уколико би се признање Косова свело само на лидере и неку власт то би могло да буде подложно променама и увек би могло да се на овај или онај начин оспори. Међутим, ако би се грађани изјаснили на начин како сугерише америчка страна, Американци би дефинитивно затворили пројекат који је започет 1999. године НАТО бомбардовањем СРЈ. Затворили би и приче о новим границама на Балкану“, истиче Миливојевић.

Наш саговорник тврди да Америка на неки начин ставља Србију пред свршен чин тим планом, јер после таквог плебисцита Београду би биле везане руке.

Миливојевић напомиње да Американци врло перфидно раде на том пројекту и да је само питање да ли и како ће успети да натерају и Србију на тај сценарио.

https://sptnkne.ws/A9qt