Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 17 guests and no members online

   

ПУКОВНИК ЖАК ОГАР: Париз не треба да тражи решење за КиМ док не повуче признање

01.12.2019.
 
 

Жак Огар (Фото: Г. Чворовић)

Француска може да игра активну улогу у проналажењу решења за Косово и Метохију, али би прво требало да испоштује резолуцију УН 1244, суверенитет Србије и повуче признање Косова, што не верујем да је политика актуелног председника и владе Француске, изјавио је бивши шеф специјалних француских јединица Жак Огар.

„Мислим да је Макрон схватио како је направио веома озбиљну грешку 2018. током обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата и зато је приликом посете Београду употребио сав свој шарм. Међутим, верујем да је прави разлог његове посете био како би притиснуо Београд да призна Косово“, сматра Огар.

Говорећи о улози ЕУ на Балкану, Огар је нагласио да Европска унија нема јединства нити заједничке иностране полтике.

“То се може видете сваког дана. Према мом мишљењу, илузорно је од Србије очекивати да ће јој ЕУ помоћи. Видим да је Русија једина велика сила на коју Србија може да се ослони. Жао ми је што то није Француска”, наводи Огар.

Жак Огар је иначе био један од оних који није дозволио окупацију севера Косова И Метохије, а Срби су му захвални и што је 1999. спасао манастир Девич од ОВК.

“Сада, 20 година касније, могу само да жалим што нисмо то све урадили боље. Агресија НАТО против Србије изазвала је само неправду, штету и несрећу, рушевине и изолацију, и то не само за српски народ, него и за Роме и Албанце на Косову и Метохији”, закључио је Огар.

Novosti.rs/ kosovo-online.com