Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 649 guests and no members online

   

Иринеј: Ако престану да помажу само Албанцима – САД могу одиграти велику и историјску улогу

 
 

Патријарх Иринеј (фото: Раде Прелић)

ПАТРИЈАРХ Иринеј изјавио је да су Срби као народ навикли да буду између Истока и Запада, те да је историја показала да су често били полигон сукоба, због чега су платили високу цијену.

– Имам утисак да смо данас спремни да будемо чврст и стабилан мост између Истока и Запада. И једној и другој страни вероватно ће бити потребно време док се не увере да можемо свима бити поуздан партнер и пријатељ. Притом, остаћемо доследни својим коренима и традицији – рекао је патријарх Иринеј.

Говорећи о Косову и Метохији, патријарх је нагласио да у рјешавању овог питања први услов треба да буде безбједан повратак око 250.000 Срба, протјераних од 1999. до 2004. године.

– Међународна заједница треба да помогне, најпре, по том питању, па тек онда да организује разговоре о другим темама – рекао је патријарх Иринеј за Вечерње новости.

Одговарајући на питање да ли је споразум из Вашингтона добар пут да Срби и Албанци постигну компромис, патријарх Иринеј је навео да је српски народ у многим приликама посвједочио пријатељски однос према САД.

– Погледајте колико је тамо Срба који су својим знањем и радом допринели развоју Америке, а то чине и данас. Још се питам чиме смо заслужили да нас бомбардују 1999. године. Они су велика политичка, економска и војна сила која је до сада била искључиво на страни Албанаца, упркос нашим молбама да треба објективно сагледати кризу на Косову и Метохији – истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх сматра да треба препустити Србима и Албанцима да се сами о свему договоре без наметања рјешења у корист само једног народа.

– У том погледу, САД могу одиграти велику и историјску улогу – поручио је патријарх српски.

Говорећи о томе како види будућност вјерника и српског народа у Црној Гори у свјетлу посљедњих промјена, патријарх Иринеј је рекао да је било питање колико дуго ће Европа имати стрпљења да толерише политичара који се изјашњава као атеиста, а отворено говори о стварању такозване црногорске православне цркве у режији једне политичке партије у секуларној држави.

– Врхунац тог суманутог плана је накарадни Закон о слободи вероисповести, којим су хтели да легализују отимање светиња у епархијама Српске православне цркве у Црној Гори. Задивљен сам народом који је молитвеним литијама и демократским путем успео да сачува своју веру и прадедовске светиње – нагласио је патријарх Иринеј.

sveosrpskoj.com