Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 59 guests and no members online

   

Амерички пилот признао да је српска ПВО погодила још једног „невидљивог“ – изнад Новог Београда

Амерички Ф-117 у бомбардовању Југославије 1999. године

© CC BY 2.0 / mmilin32
Политика

Прича о томе како је супермодерни амерички „невидљиви“ авион Ф-117 најтхок оборен изнад неба Србије и завршио у блату села Буђановци испричана је већ стотинама пута, али до сада је потпуно непознато остало да је током НАТО бомбардовања погођен најмање још један „невидљиви“.

Амерички портал „Драјв“ наводи да су детаљи о томе шта се десило са другим авионом постали познати тек недавно, а потпуковник ваздухопловства САД у пензији Чарли "Туна" Хајнлајн, и бивши пилот Ф-117, у подкасту „Афтербурн“ лично је потврдио оно што је дуги низ година била само гласина. Наша ПВО је успела да погоди и други стелт авион, али је он ипак успео да се врати у базу у Немачкој.

Није познат тачан датум када се обарање десило, али је сигурно да се овај догађај одиграо током априла 1999. после обарања првог Ф-117. Четвртог дана НАТО бомбардовања, припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде Противваздушне одбране Војске Југославије оборили су Ф-117А, америчко чудо од авиона израђено у стелт технологији, које је своју репутацију "невидљивог" стекло у Заливском рату у Ираку. Пилота Дејла Зелка су америчке снаге успеле безбедно да евакуишу, а његов авион је завршио на њиви у атару села Буђановци код Руме.

У свом сведочењу, Хајнлајн је описао како је погођен други Ф-117.
Он је навео да су у акцију над Београдом из базе у Немачкој кренула два „невидљива“ авиона, праћена летелицама Ф-16Ј. Он је пилотирао Ф-117, а када су се нашли изнад Новог Београда, оба „невидљива“ су била нападнута ракетама САМ, које је испалила српска ПВО.

„Погледао сам удесно на небо над Београдом и видео огромну ракету како се приближава - изгледала је као Сатурн В. Знао сам да је мој момак број два тамо негде. Тада сам видео још једно лансирање и велики сјај, дим, а онда ватрену куглу која долази према мени“.

Амерички пилот наводи да је он ипак успео да избегне експлозију пројектила и обарање свог авиона уз помоћ ауто-пилота, и да изврши своју мисију, односно бомбардује задати циљ.

У повратку је међутим схватио да је други авион озбиљно оштећен, али су обе летелице ипак успеле да се врате у базу.

Хајнлајн је на крају свог сведочења признао да му је ова епизода остала у памћењу као најстрашнија у његовој богатој летачкој каријери.

https://sptnkne.ws/E6mt