Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 13 guests and no members online

   

Владика Јоаникије: Муринске жртве нас сабирају, не дају нам да заборавимо ко смо, ког смо рода, корјена и језика

Нијесу узалудне Муринске жртве, оне већ дјелују, оне нас сабирају са Неба, оне нас оплемењују

8

 

Владика Јоаникије у Мурини, фото: Светигора

 

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије служио је на Духовске задушнице, у суботу 6. јуна 2020. Архијерејску заупокојену Литургију у храму Свете Петке у Мурину.
Како је због проглашених епидемиолошких мјера у Црној Гори, услед корона вируса, Владика био спријечен да на дан бомбардовања Мурина од стране НАТО пакта, 30. априла текуће године, служи помен невино страдалим жртвама, заупокојену Литуригију и помен одслужио је на Духовске задушнице.

 

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће вјерног народа.

 

 

Литургију је појањем пратио дјечји црквени хор из Берана, преноси Светигора.

 

Ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, наводећи да су се, на дан Тројчинданских задушница, сабрали у овом светом храму, привучени жртвом Муринских новомученика.

 

Нијесу узалудне Муринске жртве, оне већ дјелују, оне нас сабирају са Неба, оне нас оплемењују. Невини, одрасли људи и троје дјеце: Манојло, Вукић, Милка, одрасли и дјеца, још недорасла, али у пуном замаху живота, њихови снови, њихове наде, њихови млади животи, они су се преселили на небо. Искрвављена су њихова тијела, раскомадана НАТО пројектилима на муринском мосту, али су њихове душе узлетјеле на небо и одозго нас обасјавају. Како вријеме пролази, све више, ћемо тога бити свјесни, да нас те жртве сабирају, да нам не дају да заборавимо ко смо, ни ког смо корјена, рода, језика“, бесједио је Владика.

 

Додао је да храм Свете Петке у Мурини, иако се још гради, већ, пјева у славу Божју, а нарочито је подоста урађено од прошле године.

 

Владика Јоаникије данас у Мурини

 

„Захваљујем нашем Митрополиту Амфилохију, који нам је прошле године, видјећи у каквом је стању овај храм, а видјећи и каква ће бити његова будућа слава, дао велики прилог, те се прошле године радило. Не можемо стално ићи и молити да нам помогну да градимо, него и ми морамо да се потрудимо. Није остало још много; треба сви, колико можемо, да се уградимо у љепоту овог храма. Позовите ваше рођаке и пријатеље да и они дају свој прилог, па ће овај храм бити лијеп и врло брзо завршен и освештан“, рекао је Епископ Јоаникије.

 

По одслуженој Литургији, прекађена су жита, која су принијели мјештани поводом Духовских задушница.

 

Епископ је, потом, са свештенством, код спомен чесме, одслужио помен невиним жртвама злочиначке НАТО агресије, међу којима је било и троје дјеце:
Мирослав Кнежевић (1985),
Оливера Максимовић (1986),
Јулија Брудар (1989),
Вукић Вулетић (1953),
Милка Кочановић (1930) и
Манојло Коматина (1927),

као и свим хришћанима, који су се упокојили са надом на васкрсење и живот вјечни.

 

Уприличена је трпеза љубави, коју су, трудом и залагањем Љубише Катића, спремили мјештани.

 

Извор: Светигора

https://www.in4s.net/vladika-joanikije-murinske-zrtve-nas-sabiraju-ne-daju-nam-da-zaboravimo-ko-smo-kog-smo-roda-korjena-i-jezika/