Кадa ће код нас бити „труло“ као у Данској: Банке дају негативне каматне стопе

Позајмиш 1000000 враћаш 995000

 
Danska
Копенхаген, фото: Thinkstock

Трећа по величини банка у Данској Јуске нуди кредите по негативним каматним стопама, сто практично значи да ће плаћати клијентима да позајмљују новац. Из Јyске банке саопштили су да ће клијенти сада моћи да подигну стам­бене кредите са роком отплате од десет година, са каматном стопом од -0,5%.

Понуда кредита по негативној камат­ној стопи можда се чини контраинтуитив­но, али неке банке радије бирају гаран­товане губитке у малом износу уместо да ризикују веће губитке пошто клијенти неријетко не успјевају да отплате кредите по високим каматним стопама.

Камата од -0,5% практично значи да уколико сте купили кућу за милион долара вратиће те­ 995.000 долара.

Банке које нуде кредите са негатив­ном каматом ипак неријјетко наплаћују додатне трошкове, те постоји могућност да клијент у сваком случају врати суму већу од оне коју је позајмио. Негативна каматна стопа банке Јyске није једина повољност која се нуди Данцима. Банка Нордеа, најве­ћи зајмодавац у Скандинавији, саопштила је да ће ускоро у своју понуду уврсти­ти стамбене кредите са фиксном камат­ном стопом од 0°/о и роком отплате од 20 година. Овакав приступ пословању показу­
је да је ситуација на финансијском тржисту тренутно неизвјесна, али да инвеститори
не очекују решење успоравања еконо­мије у блиској будућности.

https://www.in4s.net/kad-ce-kod-nas-biti-trulo-kao-u-danskoj-banke-daju-negativne-kamatne-stope/