Прво швајцарска формула па 440 евра

Дуплирање пензија за пет година могуће је уколико би оне сваке године расле по 15 одсто, што није реално, па је за очекивати да ће држава на некој другој страни морати да смањи расходе како би пензија износила 52.000 динара
Аутор: Јасна Петровић-Стојановићчетвртак, 05.03.2020. у 19:35
(Фото А. Васиљевић)

Најаве највиших државних званичника да би пензије за пет година с садашњих 235 евра могле да порасту на 430 до 440 теоријски лепо звуче, а биће још лепше ако се стварно и реализују. То би укратко могао бити коментар представника пензионера, који жељно очекују да чују и шта конкретно значи нови предлог допуне швајцарске формуле „плус плус”.

Синиша Мали, министар финансија, поновио је ово и на Копаоник бизнису форуму, уз објашњење да ће бруто домаћи производ Србије 2025. године бити 73 милијарде евра (скоро 30 милијарди већи од садашњег) и да је сасвим могуће да у децембру 2025. године просечна плата буде 900 евра. Он је, такође, рекао да се са ММФ-ом преговара о формули за усклађивање пензија, јер иако је швајцарска формула, како је рекао, добра и обезбеђује сигурне пензије, држава ипак жели да пензионерима омогући још веће пензије.

Упитан колико је реално да просечна пензија за пет година достигне 52.000 динара, што никада није било, Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже да до ових 440 евра може да се дође под условом да пензије расту 15 одсто годишње.

– Тешко да било која европска привреда може да расте по тој стопи, поготово ако се зна да ниједна земља после рата није имала раст ни седам одсто. Зато претпостављам да ће се до ових 440 евра доћи кроз смањење расхода, то јест потрошње на некој другој страни, о чему у влади сигурно већ преговарају чим излазе с пројекцијама шта ће бити за пет година – каже Ненадић.

– У најави промене тек усвојене формуле за усклађивање пензија, која би била примењена тек за годину дана, то јест после парламентарних избора, нема одговора када ће пензионерима оштећеним вишегодишњим смањењем пензија бити враћен дуг од око милијарду евра. А могло би у периоду од четири године по 250 милиона евра јер фискални простор постоји – каже Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката војних пензионера Србије. Он додаје да организације пензионера нису дале сагласност на усвојену швајцарску формулу, у којој се не користе подаци о расту цена и зарада у другој половини године која претходи усклађивању. Чињеница је да је увећање пензија делу пензионера са примањима до 34.005 динара у износу од 550 до 1.350 динара увредљиво.

Василије Белобрковић, председник Градске организације пензионера, каже да ове најаве звуче оптимистично. Сумња, каже, да би се највиши државни званичници тек тако играли цифрама, а да оне нису оствариве.

– Докле год се не изађе с коначним предлогом тога шта значи допуњена швајцарска формула, тешко је знати шта ће бити за пет година, без обзира на све најаве из врха државе да ће пензионери живети 70 до 80 одсто боље него са данашњих 225 евра – каже Миша Радовић, председник Удружења синдиката пензионера Србије.

С друге стране, Мома Чолаковић, посланик ПУПС-а у Скупштини Србије, истиче да поуздано зна да ће се швајцарска формула „плус плус” допунити на два начина. Први је да ће се, када год пензије падну испод 50 одсто од просечне зараде, ићи на ванредно усклађивање, а други је да ће се ова примања кориговати уколико њихово учешће у БДП-у падне испод 10 одсто.

http://www.politika.rs/scc/clanak/449322/Prvo-svajcarska-formula-pa-440-evra

Коментари14

penzionerпре 7 сати
Sećam se ja i "Švedskog standarda" koji nam je početkom devedesetih obećavan, a već posle nekoliko godina dobili smo ratove, hiperinflaciju, sankcije.
|
Marko Novitovićпре 8 сати
Poštovane Penzionerke i Penzioneri, kao i budući Penzioneri. Šta znači Švajcarska formula laž i ne istina Propaganda. Evo dokaz Penzioner nemože da žive od Penzije osnovne u Švajcarskoj. Gore žive nego u Srbiji na minimalcu. Zato oni imaju drugi stepen Penzije koji je zavisio od sume uplačivanja tokom Godina. U večni slučajeva to nije dovoljno samo stan da plate i bolesničkoj osiguranje. Zato dobijaju pomoč od države za minimalnu korpu. Tako što priča Gosp. Ministar to je naduvan balon prazan
|
vitezпре 13 сати
Malo crnog humora, možda im u ovome pomogne koronavirus.
|
vox expopuliпре 14 сати
Nije moguće da je neko uzeo za ozbiljno obećanje Maloga? Pa, to je samo predizborni mamac za somove i alave tolstolobike
|
Miroslav Cakicпре 14 сати
Za kljukanje masnih guski se naslo para. Mislim na taksiste. Po kom osnovu se daju te pare?
|
Миодраг Стојковићпре 15 сати
Зашто се не размисли о линеарном повећању пензија , немора свако повећање да буде процентуално. Некада давно су се плате тако повећавале када би највећа плата пробила индекс минималне и мак. плате ,потом би следеће повећање било линеарно.
|
Zlatanпре 15 сати
Trka za izbore je pocela.. Kao i uvek manipulacija onih sa najnizim primanjima koji ce za 10 Eura glasati za svakog onog ko im obeca povecanje. Vrlo sramno... Prestanite pisati nebuloze. Prvo vratite ljudima ono sto ste im uzeli pre par godina..
|
Ристић Миланпре један дан
Ако могу да замолим као пензионер са нешто мање од 30 000 Дин. пензије да не дижете пензију на 52 000 јер ће онда инфостан да буде 20 000 , струја 15 000 , друштвени живот (ТВ) 5 000 а сигурно ће се смислити још неколико такси ,чланарина за могућност уласка у ЕУ и стимулације белосветских јадних капиталиста да отварају фабрике код нас а о цени ваздуха хране и воде не смем ни да помислим.
|
laloпре 15 сати
Postovani Ристић Милан Ne brinite , postoji mogucnost da kao pripadnik ove populacije ne vidite ovo povecanje ali ne zato sto povecanja nece biti, vec iz bioloskih razloga koji se doticu cak i "belosvetskih kapitalista" kako ih nazivate, zaboravljaci da zivimo u kapitalizmu a da postoje i "belosrbijanski kapitalisti".
 
Penzioner sa mozgom пре један дан
Prema citiranim izjavam lidera penzionerskih organizacja tačno se može proceniti ko jeste i ko očekuje da bude na državnim jaslama. Penzioneri ne bi ni bili u ovako ponizavajućem položaju da pomenuti pošteno zastupaju penzionerske a ne svoje interese.
|
Vesa Dпре један дан
..konacno nekome stvarno treba oduzeti dozvolu da preracunava penzije ..nelogicnosti za 5 godina u uslovima stagflacije ekonomije ,povecanje drzavnopart. birokratije rasulo I bezanija strucne radne snage sa jos vecom tendencijom te enormno bogacenje novopecene kapitalisticke srpske klase i izbegavanje oporez. njihovih prihoda sa drzavnim povlasticama ,povlascen polozaj uvoznog lobija jak drzavni deficit prouzrokovan pogresnom ekonomskom politikom Vlade neradnika i neznalica je samo laz za pen.
|
Penzionerima ili oftamologuпре један дан
Penzioneri očekuju da se oglasi Krkobabić i objasni šta se to desilo sa njegovom glavnom parolom sa predhodnih izbora: "TRI P"- penzije prate plate!? Naravno da prate ali na sve većam odstojanju, što Krkobabić ili ne vidi ili neće da vidi. Bio bi red da se, tim povodom, Krkobabić obrati penzionerima ili oftamologu!
|
Radovankaпре 19 сати
I vi ste jedan koji je u zabludi. PUPS iliti g. Krkobabic ne predstavlja nikoga. On se samo setio da uzme ime stranke koja ce dobricine i naivne da obmane. Njega za penzionere briga koliko i za lanjski sneg.
 
Zabetonirati bunareпре један дан
Podržavam sve napora vlasti da se poboljša položaj penzionera, naročito sada kada se Srbija stabilizovala, oporavila i ostvaruje značajan ekonomski napredak. Naročito je to neophodno učiniti pre nego što se narodne pare "bace u bunar", kako to predsednik Vučić zna da kaže. U ovom slučaju ja, kao penzioner, smatram da je tu pravu "bunarčinu" predstavlja, pored "švajcaraca i taksista i ulaganje u fudbalske stadione, a znam da dosta mojih kolega dele ovo mišljenje.
|