Полећу ли нам зараде и пензије?

 

субота, 04.01.2020. у 12:48

 

 

Просечна нето зарада запослених у Србији у октобру је била 55.065 динара, а просечна пензија 26.345 динара, па је просечна пензија износила 47,8 одсто од просечне зараде. Председник Александар Вучић нам је управо обећао да ће нам на крају 2025. године просечне зараде достићи 900 евра, а просечне пензије 430 до 440 евра. Учешће просечних пензија у просечним зарадама остаће као и сад 47,8 одсто, или чак нарасти на 48,9 одсто.

Са швајцарском формулом, по којој се пензије повећавају за половину процента раста зарада и половину процента раста потрошачких цена из претходне године, дакле са једногодишњим кашњењем, такав однос зарада и пензија не може се остварити. Садашњи годишњи раст потрошачких цена је испод два одсто годишње, а раст зарада је вишеструко већи. Стога ће учешће пензија у зарадама само опадати. Да би расло, просечан годишњи раст потрошачких цена требало би да буде једнак или већи од раста просечних зарада запослених, а тога неће бити.

А зашто се и најављују будуће просечне месечне и зараде и пензије у еврима, кад се обоје остварује у динарима? Нећемо ваљда за шест наредних година ући у Европску унију, а посебно нећемо динаре заменити еврима. Кад поменуте садашње месечне зараде и пензије прерачунамо у евре, зараде су 468 евра, а пензије 224 евра, па се обећава укупно повећање до краја 2025. године, зарада 92 одсто и пензија 94 одсто. Да би тај раст био једнак и у нашим динарима, морао би шест година остати непромењен данашњи курс евра у динарима. А како немамо у изгледу увођење и одржавање фиксног курса динара, важно нам је колике ће бити пензије и зараде у динарима.

Већ наведене у динарима, по садашњем курсу од 117,6 динара за евро, просечне зараде сад износе 468 евра, а просечне пензије 224 евра. Да би нарасле за шест наредних година  на обећаних 900 евра, зараде би годишње у просеку морале расти по 11,5 одсто, а пензије мало брже. Са садашњим годишњим растом свега што створимо од само три до четири одсто, то се просто не може догодити. А са годишњим растом од четири одсто, за шест година зараде и пензије би нарасле само за 26,5 одсто. Зараде би, у том случају, по непромењеном курсу достигле само 592 евра, а пензије 283 евра. До обећаних износа у еврима дошли бисмо једино ако нам вредност динара за тих шест година буде дуплирана, што је још мање вероватно. А обећавати нереално не само да није од користи, него је и штетно.
Милан Р. Ковачевић,
редовни члан Научног друштва економиста Србије

Коментари2

Kad je 2+2 jednako 6пре 12 сати
Gospodine Kovacevicu, nije mi jasna Vasa tvrdnja da je sada prosecna plata 55, 065 dinara a prosecna penzija 26. 345 dinara. Cini mi se da ste podlegli onoj prici o prosecnoj sarmi koju jedemo, gde vecina gradjana ne vidi meso od izobilja kupusa. Da bi Vas razuverio u Vasoj tvrdnji, samo da pomenem obecane proseke do 2025. godine: plate od 950 a penzije 450 evra, koje mogu da se ostvare, po obecanjima politicara, tek oko 2038. godine, ako racunamo brzinu dosadasnjeg rasta. Lako je izracunati.

|

 

Siniša Stojčić пре 14 сати
Ceo život radiš, a nemaš za hleb i lekove, to je plan. Očigledno državi se penzioneri ne isplate.