Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 88 guests and no members online

   

 

Свакодневна мерења показују да је загађења ваздуха све присутније широм света. Сведоци смо, у последње време, веома високих концентрација штетних материја у ваздуху и у нашој земљи, посебно у већим градовима.

 

Најчешће загађиваче ваздуха чине тзв. ПМ честице (Particulate matter - суспендоване честице), које представљају мешавину чврстих честица (мањих од 10 микрона) дима, чађи, прашине и киселине, уз тешке метале попут олова, кадмијума, никла и арсена, а настају као последица комбинованог утицаја грејања, саобраћаја и индустрије.

Зеолити су природни, нетоксични, минерали који се у потпуности излучују из организма
Зеолити су природни, нетоксични, минерали који се у потпуности излучују из организма

Посебно су штетне ПМ честице од 2.5 микрона које лако доспевају у организам удисањем, јер су ситније и управо оне са собом носе тешке метале. Значајан део истих честица унесе се у организам и преко дигестивног тракта, јер уста и ждрело представљају заједничке дигестивне, али и респираторне органе.

Доспевајући у организам наведене супстанце дају бројне поремећаје који дугорочно оштећују природни систем одбране организма и друге регулаторне механизме представљајући велики ризик за здравље и појаву многих хроничних, малигних и других обољења.

Основно питање је да ли пер-орална примена (пијење) зеолита може умањити штетне ефекте и последице које загађење несумњиво оставља на људском телу, на које је одговор дао проф. др Милисав Чутовић, субспецијалиста балнеоклиматолог.

Микронизован-активиран додатак исхрани, зеолит клиноптилолит, нашао је своју примену и путем производа домаћих произвођача „Зео Медик“, тако да Србија не заостаје са својом производњом овог „чудотворца“. 

Зеолити су природни, нетоксични, минерали који се у потпуности излучују из организма. „У медицинске сврхе користи се искључиво активарани кристални зеолит, клиноптилолит који се најчешће примењује пијењем водене суспензије зеолитног праха“, изјавио је професор Чутовић.

Молекул зеолита-клиноптилолита чини кристална решетка која испољава снажан усисни (адсорптивни) капацитет за велики број штетних материја међу којима су првенствено тешки метали као што су: кадмиум, жива, олово, цезијум, никал и арсен али и друге позитивно наелектрисане материје - катјони (амонијак, калијум, натријум итд.).

„Просто речено природни зеолит делује као сунђер који упија штетне материје, инактивише их и избацује из организма. Тиме се испољава снажан детоксикациони, антиканцерски, антиоксидативни, имуномодулативни, имуностимулативни и ацидобазни ефекат“, каже он.

Како каже, с обзиром на доказано одсуство било каквих штетних ефеката и изразит афинитет зеолита ка тешким металима и другим токсичним материјама, апсолутно је корисно употребљавати га и у циљу заштите од штетних ефеката аерозагађења.

„Препоручујемо свакодневну конзумацију зеолита. У периодима повећаног аерозагађења пијење треба упражњавати више пута на дан уз дуже задржавање емулзије у устима (муљање), пре гутања“, закључује професор Чутовић.

https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/4252440/-zasto-je-zeolit-prirodni-borac-protiv-zagadjenja.html