Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 33 guests and no members online

   

Како смањити вероватноћу заразе короном за трећину

Човек једе пицу док ради за лаптопом — концепт рада од куће за време самоизолације изазване коронавирусом

© Depositphotos / Bnenin
Русија

пуном смањује вероватноћу заразе вирусом корона за 36 одсто, та превентивна мера игра кључну улогу у борби против ковида 19, саопштила је прес-служба руске Агенције за фитосанитарни андзор (Роспотребнадзор).

„Према информацијама међународне организације 'Глобално партнерство за прање руку', прање руку сапуном игра кључну улогу у борби против вируса корона. На тај начин се уништава спољна мембрана вируса и самим тим га уклања“, наведено је у саопштењу.

Прање руку сапуном може да помогне у заштити од многих других заразних болести, укључујући колеру, еболу, атипичну пнеумонију и хепатитис Е. Поред тога, може да смањи број акутних респираторних инфекција за 20 одсто, нагласила је прес-служба.

Када треба прати руке?

Руке треба прати пре и после коришћења средстава индивидуалне заштите, након боравка напољу, пре припреме и уношења хране.

Роспотребнадзор је нагласио да то треба учинити и након додиривања сировог меса и рибе, одласка у тоалет, кијања, посете јавних места, неге болесне особе, мењања пелена, чишћења просторије, контакта са животињама, пре спавања и у другим случајевима када су руке испрљане.

„Најзаразнији“ предмет у канцеларији

Главни инфектолог Министарства здравља Подмосковља Ирина Шилкина је рекла да је најопаснији предмет у канцеларији рачунарска тастатура, због присуства микроба, који се накупљају на тастерима.

„Рачунарска тастатура је најзаразнији предмет, посебно у канцеларији. Због чињенице да ју је тешко одржавати, мало ко то ради. Стога се на тастерима скупљају патогене бактерије, вируси, инфекције, међу којима може бити и вирус корона“, изјавила је она.

Како је рекла, пре него се започне рад на рачунару и након завршетка треба добро опрати руке, јер бактерије које циркулишу у ваздуху могу да се таложе на тастатури. Она је нагласила да руке морају да се перу правилно – не краће од минут и по.

С тим у вези, експерти су у среду објаснили како да се од короне заштити телефон.

Према њиховим речима, било која инфекција, а не само ковид 19, може да доспе на руке ако се не дезинфикује апарат. Будући да је људима телефон увек у близини, требало би да га очисте темељно, као и руке.

Иначе, Светски дан прања руку обележава се сваке године 15. октобра.

https://sptnkne.ws/DYDr