Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 45 guests and no members online

   

ГРУЈИЧИЋ: Утврдити посљедице бомбардовања и забранити оружје кориштено у агресији

 
 

Даница Грујичић Фото: СРНА

Директор Института за онкологију и радиологију Клиничког центра Србије Даница Грујичић изјавила је да поједине земље које су бомбардовале Србију 1999. године не требају да Србији дају кредите, јер су јој у ствари дужници, већ да је неопходно утврдити посљедице НАТО агресије на здравље становништва.

– Сва та помоћ велика појединих земаља оставља горак утисак. Зашто је важно да се докаже и осиромашени уранијум и хемија? Јер су они намјерно гађали хемијска постројења. Важно је да се докаже да такво оружје може изазвати генетске и аутоимуне поремећаје и да буде забрањено – рекла је Грујичићева.

Она је, говорећи на 21. Фестивалу здравља, који је због епидемије вируса корона организован у онлајн формату, навела да, нажалост, због неког разлога не постоји закључак Владе Србије о координационом тијелу које би се научно бавило овим питањем.

Грујичићева је рекла да је јасно да од 1999. године практично не постоји међународно право, те да је „Свјетска здравствена организација пропала и мало-мало ради за неку фармацеутску кућу или неког ко производи лекове“.

Она сматра да неће бити трећег таласа вируса корона, али да се треба придржавати мјера заштите, а посебно избјегавати велика окупљања и носити маске.

– Маску треба носити у затвореном простору, иако то није увијек пријатно. Мислим да је то основни предуслов да би се спријечило ширење инфекције – рекла је Грујичићева.

РТРС, СРНА