Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 62 guests and no members online

   

Д. Анђелковић: Ако је вирус убио солидарност ЕУ, шта би било у случају веће кризе?

„За нас је то порука да гледамо како да уредимо свој живот сами у сарадњи са земљама које су нам прави савезници и да преиспитамо да ли нам ЕУ више одговара“

Европа без граница, солидарност, најхуманији пројекат, солидарност – кључне тачке на којима почива Европска унија – пале су на првом већем испиту са којим се Брисел суочио – пандемији вируса корона. Остављање Италије на цедилу у најтежим данима битке против ове болести, као и рампа за извоз медицинске опреме земљама кандидатима за чланство, поново су отвориле стара питања да ли је ЕУ на почетку свог краја и треба ли Србија да преиспита европске интеграције као свој спољнополитички циљ. Председник Србије Александар Вучић отворено је у понедељак поручио европским пријатељима да су показали да “европска солидарност не постоји, да је то бајка на папиру” и да се Србија сада највише узда у – помоћ Кине.

Врх ЕУ почео је тек јуче да се “буди”, готово месец дана након избијања епидемије на европском тлу. Најпре је Европска комисија најавила да ће Немачка испоручити милион заштитних маски Италији, а затим су и додатно појаснили одлуку о извозу медицинске опреме, коју је првобитно најавила шефица ЕК Урсула фон дер Лајен: – Није забрањен извоз медицинске опреме из ЕУ, већ је успостављена шема ауторизације извоза, која се односи и на земље Западног Балкана. Извоз се претходно мора одобрити како би се испоручила медицинска опрема трећим земљама – навео је портпарол ЕК Ерик Мамер, објашњавајући да се под термином “треће земље” подразумевају и земље Западног Балкана које се налазе на путу приступања ЕУ.

Из Брисела су критике о несолидарности назвали “кинеском пропагандом”. За данас је најављен и ванредни састанак шефова ЕУ, преко видео-конференције, који је сазвао председник Европског савета Шарл Мишел.  – Кључно је зауставити ширење вируса, обезбедити медицинску опрему у довољним количинама, подстаћи истраживања и ограничити негативне економске последице – написао је Шарл Мишел.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, каже, за Новости, да цела ситуација показује да је ЕУ пропали пројекат:
– Заговорници ЕУ толико причају да је то најхуманији пројекат, мировни, али заправо то је једна бирократска творевина без икакве животне енергије. Ако се са једним вирусом показује недостатак солидарности и функционалности, шта би било у случају веће кризе. Овде видимо да су европске вредности празна прича, а европска ефикасност никаква. За нас је то порука да гледамо како да уредимо свој живот сами у сарадњи са земљама које су нам прави савезници и да преиспитамо да ли нам ЕУ више одговара.

МАКРОН ТРАЖИО УКЛАЊАЊЕ РАМПИ
Француски председник Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел и председница ЕК Урсула фон дер Лајен договорили су јуче мере интегрисаног управљања спољних, али и координацију око контроле унутрашњих граница ЕУ. Претходно је Макрон осудио једностране мере граничне контроле које су предузеле неке земље чланице у настојању да контролишу ширење корона вируса. Он је тражио и да се обезбеди несметани проток радника и роба. ЕК је поручила да затварање граница није неопходно и да то није најбољи начин да се заустави зараза.

 

Аутор Д. Милинковић

 

Насловна фотографија: dpa/Nicolas Landemard

 

Извор Вечерње новости, 17. март 2020.