Најновији чланци  

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 61 guests and no members online

   

Епископ источноамерички Иринеј писао Трампу: Заштитите СПЦ у Црној Гори

Поводом усвајања антицивилизацијског закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, Епископ источноамерички Иринеј Добријевић упутио је у своје име и у име Епископа у Сједињеним Америчким Државама писмо америчком предсједнику Доналду Трампу

3
 
Поводом усвајања антицивилизацијског закона о слободи вјероисповести у Црној Гори, Епископ источноамерички Иринеј Добријевић упутио је у своје име и у име Епископа у Сједињеним Америчким Државама писмо америчком предсједнику Доналду Трампу у коме га моли да код владе Црне Горе интервенише да ”под хитно престану и одустану од прогонства које чине по вјерској основи, и од одузимања, вјекова старих,  богомоља”, јавља Саборник.нет.
”У вези са приложеним Саопштењем, желимо привољети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу вјерских слобода и права на посјед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила „Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само жељели да заштите своје светиње од насилног отимања” стоји у писму које је Епископ источноамерички Иринеј упутио предсједнику Сједињених Америчких Држава и додаје:

Стиче се утисак да је овај закон само изговор за конфискацију вјерских објеката подигнутих прије 1918. године, за које не постоји званична документација о власништву. У случају традиционалних вјера, попут Православне Цркве, која има историјско присуство које обухвата период од осам вјекова, то подразумијева губитак  вјерског наслеђа и културне баштине”.

 

”Господине Предсједниче, великодушно Сте учинили вјерску слободу главним приоритетом Ваше спољне политике. У име наших вјерника, српско-америчких грађана и становника Сједињених Америчких Држава, позивамо Вас, вашу владу и њене институције, као и све невладине секторе који надгледају међународну вјерску слободу и људска права, да интервенишу код владе Црне Горе, да под хитно престане и одустане од прогонства које чини по вјерској основи, и од одузимања, вјекова старих,  богомоља” написао је Владика Иринеј у писмо упућеном предсједнику Трампу пренео је портал Саборник.нет.

У Њујорку одржан молебан и скуп подршке
Неколико десетина грађана у суботу се окупило на Менхетну носећи иконе и транспаренте “У имену божјем је суд и правда” и националне симболе Србије како би изразило незадовољство због усвајања Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.
Молебан и скуп подршке СПЦ у Црној Гори организовала је Црква Светог Саве са благословом Епископа источноамеричког Иринеја.

https://www.in4s.net/episkop-istocnoamericki-irinej-pisao-trampu-zastitite-spc-u-crnoj-gori/