Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 26 guests and no members online

   

 

 
 

Милорад Додик (Фото: Тwitter)

Српски члан и председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Српска мора бити достојанствена, одлучна и непоколебљива да настави политику одбране своје позиције.

Коментаришући излагање амбасадора БиХ при УН Свена Алкалаја на седници Савета безбедности УН, који се оглушио о став и правилник Председништва према којем представник БиХ не може излагати ако текст излагања није добио сагласност сва три члана тог највишег тела, Додик је нагласио да они који то раде, најбоље раде против БиХ за коју се наводно залажу.

„Ту нема лека. Реч је о онима који промовишу мржњу и сукобе уместо помирења, политичке раздоре… И данас имате ситуацију да српски и хрватски народ имају идентичне погледе на ситуацију у БиХ“, рекао је Додик за РТРС.

Говорећи о најавама америчког председника Џозефа Бајдена о новом сету санкција за западни Балкан, Додик је рекао да се „моћ некада изражава као немоћ“, те је додао да је то више доказ њихове немоћи, јер не дају резултате аргументи и методе којима су покушавали до скоро да моделирају свет у улози најважније земље.

„И сада се наравно, прети силом. То је, како смо чули, заустављање читавог демократског процеса у земљама западног Балкана и потпуна окупација политичког живота“, навео је он и изразио уверење да демократски свет оличен у ЕУ неће пратити такав атак.

Како је истакао Додик, Америка је дубоко подељено друштво и веома је јасно да долазак Бајдена и враћање старе екипе људи – Клинтонових следбеника, који су били непосредни учесници и значајно су допринели распаду бивше Југославије, сада покушавају својим правилима да моделирају све овде.

„Они истовремено за себе праве изузеће па њихов војник, ма шта учинио било гдје у свету, не може да одговара, таман починио ратни злочин или злочин против човечности. То није фер, то није свет равноправних нација, народа. То није демократски свет за који они покушавају да продају причу целом свету“, рекао је Додик.

Американци, каже Додик, из нервозе у решавању проблема са Кином или неким другим великим земљама, онда у „малима“ као што су земље западног Балкана траже послушнике, „климоглавце“ и само селдбенике њихове политике.

„Код њих то никада није систематски сређено путем неких правила. Да јесте тако, како онда објаснити да широм света подржавају разне недемократске и диктаторске режиме када је то њима у интересу, а овде би уобичајену политичку борбу почели да квалификују на начин како њима треба“, каже Додик.

Коментаришући поруку генерала Ратка Младића након изрицања другостепене пресуде у Хагу који је рекао да није битан он, већ Република Српска, Додик је истакао да тако размишља свако ко воли Српску и ко је одговоран.

Он је нагласио да је трибунал у Хагу учинио све да деградира српске војне и политичке представнике на начин да их све оптужи, док је, с друге стране, низ муслиманских генерала који су огрезли у злочину у својим домовима гледао изрицање пресуде генералу Младићу.

Република Српска је синоним и за слободу и за државу

Република Српска је оквир и гарант живота и у њој само можемо да имамо слободу. Српски народ не може да живи без две ствари, а то су слобода и држава.

Република Српска је синоним и за слободу и за државу, рекао је српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

„Могу сви да пишу нека своја правила, да нам прете да ће нас кажњавати, да нам кажу да не смемо да кажемо да БиХ не може да живи. Ево ја ћу поново рећи: не може да живи. То је пропала концепција, од тога немају вајде ни Бошњаци ни Хрвати ни Срби, него само ови који се вежбају у БиХ. Да је могло, не би Милорад Додик био политичар, нашли би неког другог, не би били овако подељени, не би ви били истерани из ваших кућа да је могло.

– Овде је тешка историја и тешка садашњост и не могу то да поравнају никакави Бајденова правила. Ми ћемо управљати нашим животима и не може нам нико забранити да се боримо за слободу и неће нам они одређивати ко је какав и стављати на листе. Ја сам већ одавно на тим листама и није ми жао ни криво и осећам се одлично. Закључио сам да то не штети људима у Српској, зато ћу наставити да радим овај посао и останем на њиховој црној листи”, рекао је Додик.

Отворена нова спортска дворана у Источном Сарајеву

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић свечано су отворили нову спортску дворану у Источном Сарајеву.

Додик је у обраћању окупљенима, честитао крсну славу општине Источно Ново Сарајево – Спасовдан, изразивши наду да ће сваке године када се обележава слава бити завршен неки велики пројект, попут данашњег.

“Сваки пут када овај дан дође, сваке године урадимо нешто добро за грађане, за младе, отворимо дворане, позоришта и све што је потребно. Са вама сам 23 године кроз различите функције које сам обављао и увек сам био поносан када испред себе видим град који је направљен вашим напорима кроз подршку различитих институција”, истакао је Додик.

Он је додао да Град Источно Сарајево служи на понос свим људима Републике Српске, подсећајући да су грађани овог града током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата дали велику жртву, напуштајући делове Сарајева који су припали Федерацији БиХ.

Манипулатор Алкалај учинио све да додатно уруши поверење у БиХ

Додик је рекао да је амбасадор БиХ при УН Свен Алкалај манипулатор који је учинио све да додатно уруши поверење у БиХ.

„Прекршио је Пословник о раду Председништва БиХ, у којем се наводи да не могу јавно да се износе спољнополитички ставови који нису усаглашени консензусом”, истакао је Додик и додао да консензуса није било.

Додик је додао да Алкалај није имао сагласност да се обрати пред Саветом безбедности УН, што значи да није могао тамо да ни говори синоћ јер за то није било консензуса у Председништву БиХ.

“Треба бити безобразан и битанга да се на тај начин ради као што је то он учинио, клевећући Србе као што је то он учинио, тражећи да ми останемо у оквиру БиХ и живимо заједно. Искористио је прилику, он и његови наредбодавци Бисера Турковић и други из СДА и радикалног бошњачког крила да оклевећу Србе и нанесу им било какву штету кад год могу”, рекао је Додик новинарима.

Додик је истакао да представници Републике Српске остају да се боре за своја права, за слободу и за Републику Српску, државу у коју верују, јер не могу да живе без државе и без слободе.

„Данас имамо то. Имамо нашу слободу, имамо две државе Републику Српску и Србију”, истакао је Додик.

Додик је додао да никакав Свен Алкалај није довољан да то уруши и да је обраћање пред Саветом безбедности УН само део његове мале душе у покушају да нанесе неку штету Србима.

„Било је и НАТО бомбардовање, па смо преживели. Преживећемо и ово време”, нагласио је Додик.

Он је додао да су /министар иностраних послова у Савету министара/ Бисера Турковић и други успоставили неку нову праксу у раду заједничких институција.

„Свим нашим људима у дипломатском систему сам рекао да немају потребе да више слушају Бисеру Турковић, па ћемо видети на шта ће ово изаћи”, закључио је Додик.

fakti.org

https://iskra.co/republika-srpska/dodik-bajdenova-pravila-ne-mogu-nista-poravnati-srbi-imaju-dve-drzave-srpsku-i-srbiju/