Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 37 guests and no members online

   

 

 

 

Милорад Додик (фото: Искра)

Након конфузије у медијима после седнице Председништва БиХ на којој се расправљало о признању самопроглашеног Косова српски члан Милорад Додик потврдио је да чланови Председништва БиХ нису признали самопроглашено Косово.

 

„Након покушаја хрватског члана Председништва Жељка Комшића да повуче свој предлог, што није било могуће, на седници се морало гласати о тој одлуци. Комшић није гласао, бошњачки члан Шефик Џаферовић је био уздржан, ја сам био против што значи да БиХ није признала самопроглашено Косово“, објаснио је Додик.

Он је рекао да ће та одлука бити спроведена након објављивања у Службеном гласнику, да је то формално-правна чињеница и биће обавезујућа за поступање свих органа.

Забуна у медијским извештајима је настала када је најпре објављено да су сва три члана Председништва БиХ гласала против признања тзв. Косова, да би потом стигла нешто другачија вест.

Агенција Срна је прва објавила вест да Председништво БиХ на данашњој седници није признало Косово. Како је агенција навела, а многи медији пренели, Шефик Џаферовић, Жељко Комшић и Милорад Додик гласали су против признања тзв. Косова.

Међутим, за портал „Аваз“ је из Комшићевог кабинета стигла потврда да ова информација није тачна. Комшићев саветник за медије Нихад Хебибовић навео је да је само Милорад Додик гласао против признања, али не и друга два члана, наводи сарајевски портал.

Председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић и члан Председништва Жељко Комшић овога пута су се суздржали од гласања, потврђено је пак пре Додиковог обраћања за портал „Кликс“ из Комшићевог кабинета.

Подсетимо, Комшић је раније тражио да се ова тачка уврсти на дневни ред, образложивши је потребом да треба поштовати вољу Албанаца на Косову, те да је, како је рекао, независност самопроглашеног Косова фактичко стање.

Додик је 17. септембра на седници Председништва БиХ гласао против признања самопроглашеног Косова, те најавио да ће на том питању покренути заштиту виталног националног интереса, о чему је одлучивала Народна скупштина Републике Српске која је потврдила да нема признања тзв. Косова.

 

rs.sputniknews.com