Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 60 guests and no members online

   

ДОДИК: Увриједим се кад ме питају „шта има у Босни“

12.01.2020.
 
 

(Милорад Додик) Фото: СРНА

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да Републику Српску, 28 година од њеног настајања, види стабилном, институционално сређеном, са изазовима који су остали готово исти.

Милорад Додик је за магазин Седмица Првог прогама Радио Београда рекао да су људи у Српској научили да без државе нема слободе за Србе.

– То видимо било гдје – данас у Црној Гори, Федерацији, Хрватској… било гдје… Тамо гдје Срби нису имали државу они су и страдали, тако се страдало у Другом свјетском рату гдје смо остали у оквиру, односно насилно, Независне државе Хрватске гдје је погром Срба био тог обима да је готово укупно становништво било угрожено егзекуцијама, убиствима и тако даље… И, ми то савршено добро знамо –  рекао је Додик.

Нико, каже, не треба да „сумња у наше увјерење да је Република Српска трајна, недодирљива и да више него икада разумијемо да је она данас израз наше воље и да зависи од нас самих“.

– Ми смо дио јединственог српског народа, гдје год се он налазио. Ми нисмо никакви босански Срби и ако хоће неко да нас увриједи овдје онда нас тако може назвати, једнако, као и кад дођем у Београд кад ме неко пита:Шта има у Босни;, то ми је увреда. Ја долазим из Републике Српске и овдје представљам овај народ који је поносан што припада јединственом српском народу и ми живимо јединствен идентитет –  истакао је српски члан Предсједништва Српске.

Поновио је да је Република Српска у Босни и Херцеговини зато што мора, а не зато што хоће.

Када је ријеч о Дану Републике Српске 9. јануару, Додик каже да је то само дио укупних оспоравања саме Републике Српске.

– Оспорен је зато што је 9. јануар постао идентитетски моменат за Републику Српску. Споран је зато што је Република Српска настала у тренутку када није било оружаних сукоба на простору БиХ, што је настала као израз политичке воље српског народа и они су хтјели да темеље Републике Српске доведу у питање, јер онда доводите у питање све оно што се десило након тога – истакао је Додик.

Срби, каже, остају при чињеници да је њихов Дан Републике 9. јануар.

– Ми ћемо га славити са нашим пријатељима који то хоће и који нам дају подршку. Нама је важније да ту буду кинески, руски амбасадор, да буду представници власти из Србије и то је оно што нама треба – каже Додик.

„Ђукановић се прерачунао“

О ситуацији у Црној Гори, послије усвајања Закона о слободи јвероисповијести, није желио да говори као члан Предсједништва БиХ, већ као припадник српског народа.

– Овај народ сматра да је терорисање Срба у Црној Гори дошло до зида, да је, напросто, игнорисање српских националних обиљежја у Црној Гори и српског националног права до те мјере отишло и ескалирало да Срби морају да се окупе, и ја подржавам наше људе у Црној Гори – каже Додик.

Сматра да се Мило Ђукановић „прерачунао“ те да ће усвајање закона само хомогенизовати Србе око тог питања.

– Исто тако, без икаквих оклијевања, подржаћемо политичке напоре српске заједнице у Црној Гори да се избори за свој политички статус, да буде дио тог укупног система и друштва, да не може нико да их игнорише, у смислу да их нема тамо. Само зато што су Срби нема их у јавном сектору, нема их на пословима које други лако добијају – сматра Додик.

Црногорце оцењује као „препотентне, који мисле да су најпаметнији и да све најбоље знају“.

– Ја не доводим у питање њихову државност те врсте, али доводим у питање положај Срба у Црној Гори. Он је катастрофалан. Многе људе из Црне Горе срећем, из тог разлога већ седам, осам година не идем у Црну Гору. Био сам само једном и то у околини Никшића на освештавању једног храма –  каже Додик.

О односу са Србијом

Када је ријеч о односу са Србијом, Додик каже да су односи Србије и Српске постављени на „други колосек“ од кад је на власти Александар Вучић.

Поводом објављивања докумената британске владе о Сребреници, у којима се наводи да руководство Републике Српске није имало план да освоји Сребреницу, Додик подсјећа да су прије неколико година отворена и документа Уједињених нација, гдје су наведене исте ствари као у документу британске владе.

– Нама Србима је интерес да се направи објективан извјештај, веома објективан и да буду укључени људи који ће моћи да својим личним ауторитетом изнесу тачност тих података. Па ће се видјети, када узмете читав простор бивше Југославије, да је најстрадалнији народ, и у овом посљедњем рату, српски народ – поручује српских члан Председништва БиХ.

Заштитити интересе на КиМ

Када је ријеч о ситуацији на Косову и Метохији, Милорад Додик оцјењује да Србија нема више потребу за дијалогом.

– Ми тамо треба да заштитимо наш интерес. То што у Бриселу нама представљају као своју добру вољу, која је у суштини против нас, против Срба, у целини је прошло вријеме, јер земље Европске уније признају Косово, а онда траже од нас разговор – напомиње Додик.

Добро је, каже, што је Косово поново отворено као питање.

– Александар Вучић је успио једну ствар која је капитална, коју су прије њега сви сматрали готовом, а то је да врати питање Косова на позицију да се више о Косову не може разговарати без Србије. И што би Србија сада журила? Може Приштина да уводи таксе и тако даље… али, и онај што је ухапшен пре неки дан је морао да доведе мајку на лијечење у Србију – што је није водио на неко друго место? – указује Додик.

Према његовим ријечима, Српска ће по питању Косова пратити позицију Србије.

– Република Српска није дала да Босна и Херцеговина призна самопроглашену независност Косова и то је наш став – каже српских члан Председништва БиХ.

О избору Зорана Милановића

Коментаришући избор Зорана Милановића за новог предсједника Хрватске Милорад Додик је рекао да је то воља гласача у Хрватској.

Сматра да Милановић није много учинио за Србе током свог премијерског мандата.

– Ја не могу да утичем на то ко ће бити у Хрватској, кога ће они бирати. Изабрали су свог предсједника легитимно. Ако буде имао негативан однос према Србима било гдје – ја ћу се томе супротставити – каже српских члан Предсједништва БиХ.

Шта би му био највећи успех?

Својим највећим успехом у 2020. Милорад Додик би сматрао још веће приближавање Републике Српске Србији.

– У томе нас не може нико зауставити, ако ми само себе не зауставимо. И то неће ићи ни на чију штету… – каже Додик.

О инфраструктурним пројектима

Када је ријеч о инфраструктурним пројектима у наредном периоду, Милорад Додик каже да ће фокус бити на путној инфраструктури.

Подсјећа да је изграђен ауто-пут од Бањалуке до Добоја, те да је намјера да се од Добоја до Бијељине изгради пут наредних година и да се онда на Рачи са краком који се већ гради од Кузмина до Раче.

– Кључно питање је пут Београд – Бањалука, то значи да ћемо бити временски повезани за не више од два сата, што мијења квалитет живота…. Вјерујем да ћемо за пет година завршити ауто-пут и да га спојимо са Србијом и то ће бити понос нас Срба на овим просторима и то ће нас трајно, у сваком смислу, још више повезати са Србијом – каже Додик.

РТРС, РТС