Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 68 guests and no members online

   

 

 

 
 

 

фото: Спутник / Небојша Поповић

 

Главни разлог протеста хулигана и потпаљивања нове ватре на улицама Црне Горе је што ће усвајање нових одредби Закона о држављанству и пребивалишту омогућити ажурирање бирачких спискова.
Тако ће без права гласа у Црној Гори остати десетине хиљада фантомских гласача који живе у Сједињеним Државама и западној Европи

 

Ово за Спутњик каже аналитичар и новинар из Црне Горе Игор Дамјановић и додаје да према последњем попису у тој земљи од 470 хиљада грађана, њих седам одсто нема црногорско држављанство, већ само стални боравак.

 

Ко добија држављанство Црне Горе, а ко остаје без гласа

 

Иако Закон о црногорском држављанству тражи 10 година непрекидног законитог боравка на територији државе, уредбом бившег режима, то је продужено на 15 година. Нова Влада жели да рок врати у законски оквир, да основ за добијање држављанства буде 5 година привременог и 5 година сталног непрекидног боравка у Црној Гори.

 

Усвајање нових одредби требало би да омогући и ажурирање бирачког списка. Процењује се да би нова урадба Владе Црној Гори дала чак 15 хиљада гласача који дуго имају привремени боравак, а и даље су држављани Србије, Босне и Херцеговине и Русије.

 

Дамјановић каже да је већина тих људи желела држављанство, али их је држава одбила и када се за то стекао временски услов. Нови закон омогућава да они добију држављанство. Да би објаснио о чему се заправо ради, Дамјановић наводи пример девојке која је чувала децу његовог брата, која је у Црну Гору дошла из Чапљине 1991. године пре почетка рата у Босни.

 

„Она је сада одрасла жена, уписала је и завршила Економски факултет у Подгорици, удала се за црногорског држављанина, родила троје деце, добре ђаке и студенте. Одбијена је за држављанство четири пута. Разлог који ми је навела, у анкети националност, није могла да стави другу, него – српска“, каже Дамјановић.

 

Сто хиљада више бирача од грађана

 

Он додаје да ће усвајање нових одредби Закона о држављанству и пребивалишту омогућити ажурирање бирачког списка. Према поменутом попису из 2013. године требало би да у Црној Гори живи максимално 440 хиљада бирача, али се претходна власт није држала ни пописа, ни закона.

 

„Ми у бирачком списку имамо сто хиљада грађана више! Потпуно је очигледно да је бивши режим у претходни бирачки списак убацио неколико десетина, можда и читавих сто хиљада фантомских гласача који немају право боравка, који су одласком из Црне Горе на рад и живот у западноевропске земље, изгубили и право сталног боравка и право да гласају“, каже Дамјановић.

 

Екскурзије на гласање

 

Он додаје да је, поред тога што је противзаконито, и лицемерно да људи који су отишли и своју судбину везали за неке друге крајеве имају право да доносе одлуке и гласају у Црној Гори. Објашњава да су велика већина тих људи грађани албанске и бошњачке националности, Албанци су се масовно селили у Сједињене Државе, али долазе да гласају.

 

„Појавио се и видео пре две године када су били локални избори, група грађана Сједињених Америчких Држава дошла је да гласа на локалне изборе у Тузи, али и из Луксембурга, Холандије, Немачке, где живе грађани бошњачке националности. Остали су уписани у бирачки списак, потпуно противзаконито“, истиче наш саговорник.

 

Решење и за београдске Црногорце

 

Он каже да су на фантомском брачком списку и такозвани „београдски Црногорци“, њих неколико хиљада, који су подржавали бивши режим.

 

„Режим Мила Ђукановића је дозвољавао да гласају сви црногорски држављани који не живе у Црној Гори последњих деценија, осим оних који су отишли у Србију. Нисте могли да имате два пребивалишта, у Београду и Подгорици, а онај ко живи у иностранству може уредно да се пријави. Због тог јединственог списка Ђукановић је одузео право гласа за 265 хиљада црногорских држављана у Србији“.

 

На питање, да ли се плаши ескалације немира на улицама Црне Горе, Дамјановић одговара негативно, јер је, каже, реч о шачици људи који се боје да ће остати без привилегија које им је дао бивши режим.

 

Он на крају разговора за Спутњик каже да је изненађен новом одуком премијера да измене важних прописа скине са дневног реда седнице.

 

„Могу само да изразим чуђење што се одустало од бављења предлогом нових одредби Закона о држављанству и пребивалишту, они су основ да се Црна Гора врати њеним грађанима, онима који су своју судбину везали за ову земљу, да сами могу да доносе одлуку о својој будућности, а не да о томе одлучују они који у њој не живе“, истиче Дамјановић.

 

Он додаје да о ситуацији у Црној Гори не треба да се питају ни, како каже, наша браћа из Србије, али ни суграђани који су отишли на запад, да тамо траже своје место под сунцем.

 

rs.sputniknews.com