Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 50 guests and no members online

   

Обећана подршка нове већине Влади и разумијевање због нагомиланих проблема који су их дочекали остаје, али је примијетно несналажење и неодлучност у процесима који су спорији него што би требало

 
Влада Црне Горе

Још од формирања Владе Црне Горе коју, изузев потпредсједника Дритана Абазовића, чине експерти те се у јавности назива још и експертском владом, сва је пажња усмјерена на рад министара на челу са премијером Здравком Кривокапићем.

 

Очекивања грађана највише се односе на смјене кадрова бивше власти коју је чинила Демократска партија социјалиста са коалиционим партнерима. И то је једна од „горућих тема“ кад су у питању поставгустовка дешавања на политичкој сцени Црне Горе.

Иако је премијер Кривокапић затражио 200 дана ненападања Владе од стране конституената нове власти, ипак се чини немогућим да се не реагује на наводно запошљавање и задржавање бивших кадрова на руководећим позицијама у црногорским институцијама.

Док неки упућују добронамјерне критике, јавност је највише усмјерена управо на „критична“ министарства какво је Министарство унутрашњих послова на чијем је челу министар Сергеј Секуловић.

У том ресору су најочекиваније промјене, заједно са осталим институцијама безбједоносног сектора који је бивша власт претворила у лични апарат за обрачун са политичким неистомишљеницима.

 

Неки то оправдавају недостатком времена и укоријењеним функционисањем тих структура, док други такве потезе посматрају као мањак храбрости и неспремност за обрачунавање са заоставштином ДПС.

 

Вукић: Влади дати тражених двеста дана, више разлога за спорији процес смјена

На ту тему смо разговарали и са партијама нове већине, а посланик Социјалистичке народне партије, Драган Вукић казао је за наш портал да је разлог због којег сви кадрови бившег режима морају бити смијењени је зато што нема промјене система ако се не мијењају људи који су уништили Црну Гору.

Драган Вукић

У јавности постоји перцепција да се тај процес одвија спорије него што би требало. Међутим, разлози за овакав развој ситуације су јасни: смањивање броја министарстава је довело до успоравања смјене руководећег кадра, као и преоптерећеност министара бројним обавезама које новооснована министарства захтијевају, али и рјешавањем великог броја афера које су им претходници из бивше власти оставили„, каже Вукић.

Сматра да Влади треба дати тражених 200 дана неометаног рада.

А након тог периода ћемо имати јасну слику да ли и које министарство може да функционише и је ли повукло неопходне потезе како би побољшало своју функционалност за добробит свих грађана„, закључио је Вукић.

 

УЦГ: Иако примјећујемо несналажање и неодлучност, Влада има нашу обећану подршку

Из Уједињене Црне Горе су казали да за сада примјећују несналажење и неодлучност.

Уједињена Црна Гора

Политичке промјене захтијевају и нова кадровска рјешења, јер је немогуће да кадровици бившег режима спроводе реформе система у којем су профитирали. За сада, нажалост, примјећујемо несналажење и неодлучност“, истичу из те партије.

Оцјењују да касне промјене у безбједносном сектору, што је био најважнији пројекат.

Промјена није само избор ВД директора УП или ВД директора АНБ – промјена ових структура ће бити стварна тек када директори у пуном капацитету буду разобличили све структуре унутар својих институција које су паралелно функционисале и служиле партији – не држави„, рекли су из УЦГ.

Према њиховим ријечима, веома је забрињавајуће и одуговлачење са промјенама у просвјети.

Преко 250 директора школа мора бити смијењено, јер су за вријеме владавине ДПС директори образовних институција служили као ДПС ћелије за акцију „сигуран глас“. Наравно, за процесуирање и поштено суђење је неопходно и независно судство и тужилаштво. УЦГ је своје мишљење о овом питању дала кроз подршку измјенама закона који се налазе у скупштинској процедури, а њихово усвајање је одгођено на 30 дана под утицајем партнера у власти и међународних адреса“, кажу из УЦГ.

Из те партије су истакли да не желе да се овом приликом бави персоналним кадровским рјешењима у министарствима или директоратима.

Сматрамо да за та постављења одговорност имају Влада, предсједник Владе, ресорни министри али и колеге из владајуће већине. Примјећујемо неке нелогичности у тим именовањима, али за сада, као што смо и обећали, дајемо подршку раду Владе. Наша подршка није слијепа. И није бесконачна. А посебно неће трајати уколико се испостави да је на штету грађана Црне Горе и да угрожава освојену слободу„, закључили су из УЦГ.]

https://www.in4s.net/bez-smjene-kadrova-bivseg-rezima-nema-promjene-sistema-da-li-vladi-treba-vise-vremena-ili-vise-hrabrosti/