Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 30 guests and no members online

   

Запамтили су Будвани ријечи свог великог земљака Стефана Митрова Љубише да су свијест српског народа спасили народни обичаји који стоје у тијесној вези с вјерским и знају да се народна свијест данас спасава свенародним литијама, те су се и вечерас сабрали око Имена Божјег за спас свијести народне – спас светиња.

У цркви Свете Тројице у Старом граду у Будви вечерас је сабрање започело молебном, а затим се наставило крсним ходом ка цркви Свете Петке. На велику радост и одушевљење хиљаде Паштровића, литију је предводио Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки господин Јоаникије, који се обратио своме народу

– У оно комунистичко вријеме многи су говорили: „Е све је добро, само не ваља што комунизам гони Цркву и све друге религије“. А ово данашње вријеме је слично, али је много горе. Данас прогоне и дискриминишу само Православну цркву и православну вјеру. Како је све што је комунизам стварао пропало, није остао камен на камену јер је то била безбожна прича, а ови данас мисле да ће гонећи Цркву и дискриминишући православну вјеру и српски народ, направити нешто добро у Црној Гори! Не може се гонећи Црква ништа добро створити! Многи се питају шта је извело толики народ у Црној Гори на литије. Извела нас је љута невоља! Јер наши властодршци, Брозови духовни потомци, донијели су један антицивилизацијски закон који дискриминише СПЦ и њене епархије у Црној Гори о одузима права најбројнијој вјери у Црној Гори са жељом да јој одузме светиње, што не значи да ће јој одузети само имање, нити само храмове, јер онај који хоће да оскрнави храм и да га приведе другој намјери, он хоће да те понизи као човјека, као народ, као вјеру, да ти одузме право на постојање и на будућност. То не смијемо дозволити – нагласио је владика и казао да нажалост нијесмо могли остварити своја права у Црној Гори, „иако смо ми православни већински народ у Црној Гори, и у Скупштини Црне Горе.

– Зато смо изашли на слободне улице Црне Горе и овдје уживамо основно право да се не слажемо с неправдом, да се противимо неправди, да се побунимо против дискримнације и неправде. И да се боримо за слободу своје свете вјере и за основна наша људска права. У нашој држави Црној Гори.

Владика је рекао да ако се у некој држави угрожава слобода вјере, онда се угрожава и свака друга слобода јер је слобода вјере основа сваке друге слободе и није чудо што се у Будви десио немили догађај, управо због безакоња, које се чини према Цркви.

– Али то безакоње се шири и улази у све поре друштва и створена је једна нестабилност друштва у Црној Гори. Ко је за то одговоран? Ми на нашим литијама нијесмо дозволили да буде страначке политике и страначких обиљежја, ми смо овдје сви једно – истакао је владика Јоаникије и додао да разумије људе који су огорчени због ове ситуације који прозивају онога који има највећу власт у својим рукама.

– Немојте своје огорчење због тога изражавати овдје, на литији, него ћемо овдје да његујемо онај отпор који је најистрајнији, а то су мирни протести, мирне молитвене литије, свенародно окупљање против неправде и за добро свих нас и за добро Црне Горе и њену будућност и будућност њеног потомства. Ово је зло вријеме које је повриједило наш народ и ова неправда која је учињена доношењем антицивилизацијског закона, антидемократског закона у Скупштини Црне Горе. Имали смо много проблема и тешкоћа, али нас је Бог миловао и тјешио Својом благодаћу и Својом љубављу, па смо остварили на нашим литијама свенародно заједништво. Не гледамо ко се како изјашњава, ко којој политичкој партији припада, каквог је политичког опредјељења или увјерења, овдје смо сви заједно против неправде и против дискриминације. Сви – од старца, младића, дјевојке, мајке, жене, дјетета. Сви једно мислимо и сви једно осјећамо. И то тако треба да остане, да се не дијелимо. Једино заједно можемо да се изборимо са овом неправдом – истакао је владика.

Уз громогласан аплауз окупљених владика је изговорио да су ови догађаји показали и изњедрили хероје у Црној Гори, нове примјере чојства и јунаштва.

– Ево већ неколико полицајаца којима је била спрешнија част, образ и поштење, него кора хљеба коју су зарађивали вршећи своју службу и вршили су је часно, док је могло бити часно, док их нису почели тјерати да бију свој народ. Међу нама је вечерас један такав, Вук Вуковић. Доноси му и име и презиме и поријекло да буде наследник Марка Миљанова и великих јунака дурмиторског краја.

Владика је поменуо и Милоја Шћепановића, Бориса Јанковића и Мирослава Копривицу, који није хтио да руши манастир.

– Ова борба ће да потраје. Требаће нам доста снаге да се изборимо с неправдом, али немојте да посустанете јер је борба за правду и нарочито слободу своје вјере увијек часна и исплатива јер ће то донијети добра и нама и нашој дјеци и Црној Гори. Доћи ће паметни људи који ће повести рачуна о својој држави и своме народу. Молимо се Богу да пошаље такве људе – закључио је владика Јоаникије и поздравио свештенике који заједно са својим народом носе његов крст. Посебно је поздравио предсједника Црквене општине Будва и града Будве Марка Бата Царевића, чија ће се ријеч запамтити да без дилеме бира Цркву, ако се бира између фотеље и вјерности Цркви.

Предсједник Црквене општине Будва и Општине Будва Марко Бато Царевић, који је прије неки дан био жртва полицијске тортуре, ободрио је своје суграђане, рекавши да никад нису били бројнији, никад снажнији, никад задовољнији, никад сигурнији као вечерас.

– Нека виде они који су нас покушали уплашити да се ми не бојимо, да смо вечерас овдје да бранимо наше светиње, да нас могу рушити, али да нас не могу порушити никада! Не могу нас порушити јер смо ми побједници! Видјели сте како кидишу на нас, али се ми не бојимо! Немојте да се бојимо. Ми смо своји на своме, овдје смо вјековима и не може нас нико одавде избрисати нити уништити наш идентитет. То је оно што се покушава урадити и то је оно што нећемо дозволити! Видјели сте да од страха руше наше светиње, покушавају да руше наше крстионице, покушавају да нам не дозволе наша окупљања – казао је Царевић и позвао „браћу“ која то чине да се уразуме и да часно раде свој посао..

– Ми смо побједници, ми не признајемо никакву силу, ми ћемо се одупријети и никад нећемо посустати, јер смо ви ми Божји људи, заједно смо с нашом светом Црквом. Тражимо да се овај срамни, дискриминаторски закон о вјероисповијести повуче и да се сједне за сто и да се разговара. Ми смо браћа и ово морамо заједно да ријешимо за столом. Видјели сте да не иде са пендрецима, сузавцима и силом. Видјели сте да има часних људи, као наш Вук Вуковић, као наш Јанковић. Пуно ми је срце. Следећи пут још јаче и више и идемо до побједе. У то име, на многаја љета. Не дамо светиње! – поручио је Царевић.

На крају је Вук Вуковић, витез који је све рекао својим поступком скинувши полицијску униформу након седамнаест година, захвалио што му је дата велика част да у литији носи часни крст.

Марија Живковић

ВИДЕО: https://youtu.be/MnHplAa_k8Q                                                                                                                         

 

 

 

 https://mitropolija.com/2020/06/21/vladika-joanikije-s-budvanske-litije-litije-iznjedrile-nove-primjere-cojstva-i-junastva/