Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1118
Juče1036
Ove nedelje2341
Ovog meseca11987
UKUPNO841294

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 35 guests and no members online

   

Амери су насели на блеф: Како је СССР плашио Америку џиновским имитацијама оружја

 

Војна парада на Црвеном тргу поводом 55. годишњице Октобарске револуције.

Трка у наоружавању између двеју светских сила током 1960-их подразумевала је коришћење свих могућих елемената застрашивања. Нико, међутим, није могао ни претпоставити да Совјети тако добро умеју да блефирају.

Када су 1965. године Црвеним тргом прошле џиновске ракете са нуклеарним бојевим главама, на трибинама су међу гледаоцима били и амбасадори других држава. Саме размере тих ракета су совјетском гледаоцу уливале страхопоштовање, а страном посматрачу су уносиле немир у душу.

Совјетски радио-коментатори су ишчитали припремљени текст: „Параду импресивне борбене моћи крунишу џиновске орбиталне ракете. Њихово опслуживање је у потпуности аутоматизовано. Домет ових ракета нема граница...“

Био је то несумњиво нови тријумф совјетског наоружања. Бар тако је то приказано у јавности. Масивно оружје са огромним цевима и балистичким ракетама представљеним као „одговор из космоса“ који може да дохвати сваку тачку на планети изашло је на калдрму испред зидина Кремља и одмах се преселило на прве странице стране штампе. Ретко коме је могло пасти на памет да се не ради о правом оружју, него о обичној имитацији.

Зашто је то било потребно?

„Ми смо редовно, отприлике једном у две или три године, званично саопштавали о томе како смо направили нови тип ракета. Убрзо затим бисмо их приказали на паради на Црвеном тргу. Само мали број људи је знао да су поједини типови ракета обична имитација, нешто попут ’Потемкинових села’, и да то уопште не може да полети. Модели на тегљачима су били макете, а не ракете“, тврди аутор.

Совјети су видели да „непријатељ“ нема никакву могућност да прати стварно стање, па су одлучили да му „бацају прашину у очи“.

Грандиозна дезинформација

 

Све је било осмишљено до најситнијих детаља. Пре свега, дезинформацијом се бавио лично први секретар ЦК КПСС-а Хрушчов. Он је, на пример, 1962. године у Кремаљској конгресној дворани одржао ватрени говор посвећен „глобалним ракетама“ ГР-1.

Концепција „глобалне ракете“ ослањала се на сличан амерички пројекат, који није имао добру перспективу па стога није ни реализован будући да би до СССР-а стигле и постојеће интерконтиненталне и балистичке ракете. Совјети нису имали такву предност, па су одлучили да реализују пројекат „глобалних ракета“. Он се састојао у томе да се ракета са нуклеарном бојевом главом избаци у орбиту, а затим да се по потреби на одговарајући сигнал сјури на циљ. Таква ракета није имала ограничени домет и правац будући да је сваки објекат на планети био доступан за напад.

Али јавни наступ је имао ефекта. Стране обавештајне службе су озбиљно приступиле трагању за подацима о ракети ГР-1, и чак су јој дале назив SS-X-10 Scrag. А када је 1965. године тобожњи „примерак“ истеран на Црвени трг, више није било никакве сумње да су Совјети заиста направили ту ракету.

„Прислушкујући телефонске разговоре војних аташеа и пратећи њихова службена путовања ’трагом’ ракете схватили смо колико је наш подухват био успешан. И наши агенти из других земаља су јављали шта је успело, а шта не“ пише Семичастни.

Оружје које никада није било у функцији

 

Што се тиче ракете ГР-1, дошло је до застоја у производњи мотора, а поред тога је било и много техничких кварова када је модел требало да стартује. Додуше, чак и да је све функционисало како треба није било више потребе за тим оружјем јер је блеф „упалио“, тј. Вашингтон је пристао да потпише Споразум о неширењу нуклеарног наоружања, тако да је даљи рад на фаличном пројекту ГР-1 обустављен.

https://rs.rbth.com/istorija-rusije/91457-sad-naseo-na-blef?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email