Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas944
Juče1097
Ove nedelje3446
Ovog meseca6350
UKUPNO835657

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 38 guests and no members online

   

 

Како је саопштено из Путинове администрације, убудуће ће извршну власт спроводити Влада, али и други федерални органи под заједничким руководством предсједника, док је раније то чинила искључиво Влада

 

 

Фото: Aleksey Nikolskyi | Sputnik

 

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је закон на нивоу федерације који подразумијева увођење новог поступка формирања Владе.

 

 

Како је саопштено из Путинове администрације, убудуће ће извршну власт спроводити Влада, али и други федерални органи под заједничким руководством предсједника, док је раније то чинила искључиво Влада.

Поред тога, уводи се и нова процедура именовања премијера – предсједник ће моћи да га именује само у случају да је његово именовање потврдила Државна дума (Доњи дом руског парламента), док је раније за тако нешто била потребна сагласност и Савета федерације (Горњи дом руског парламента), преноси Спутњик.

Поред тога, уколико посланици Државне думе у три наврата одбаце кандидатуру одређеног премијера, предсједник ће имати право да га именује самостално.

Истовремено, министре безбједносних структура предсједник ће такође имати право да именује али само након добијене сагласности Савјета федерације, док ће остале именовати Државна дума на предлог премијера.

 

Као и по питању премијера, и замјенике ће предсједник моћи да именује самостално уколико посланици Државне думе три пута одбаце њихову кандидатуру.

Такође, убудуће оставка премијера неће подразумијевати и пад Владе, већ ће предсједник имати право да именује новог без утицаја на остале министре, преноси Спутњик.

Саму структуру Владе, као и раније, опредјељиваће сам предсједник Русије.

https://www.in4s.net/putin-potpisao-novi-zakon-rusija-mijenja-postupak-formiranja-vlade/