Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas334
Juče1097
Ove nedelje2836
Ovog meseca5740
UKUPNO835047

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 36 guests and no members online

   

Армата, Хермес, Охотник: Шта је све приказано на руском „војном Дизниленду“

Војни парк „Патриот“

© Sputnik / Оливера Икодиновић
Русија
Пише

У војном парку „Патриот“, на шездесетак километара од Москве, данас се завршава 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“, највећа изложба оружја и војне технике у свету. За седам дана трајања форума представљени су најновији модели руског наоружања, закључени су велики уговори не само између компанија, већ и између држава.

За разлику од првих пет дана када је сајам био отворен само за оружаре, припаднике војске, стране делегације, војне експерте и акредитоване новинаре, последња два дана „војни Дизниленд“ могу да посете сви љубитељи оружја. Највећа посета чини се да је забележена данас, последњег дана форума - хиљаде грађана, деце и одраслих дошли су у парк „Патриот“ да виде моћ и потенцијал руске армије.

 

У војном парку „Патриот“, 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“
© Sputnik / Оливера Икодиновић
Откако су се капије отвориле за све грађане, у „Патриот“ су дошле и целе породице, а за децу су припремљена интерактивна игралишта.

 

Овде се изблиза могу видети тенкови, најсавременији војни роботи, противваздушни и ракетни системи, борбена возила, авиони, хеликоптери, ратни бродови и дронови које користи руска војска, као и перспективни типови оружја и војне технике који ће тек ући у наоружање. Посебну пажњу привлаче „армате“, „панцири“, „букови“, „калашњикови“, беспилотне летелице, али и остало руско наоружање.

 

Премијера ракете за систем Хермес

 

На форуму је премијерно приказана суперсонична ракета новог руског система „Хермес“. Тестирања су потврдила да је у стању да уништи било који западни тенк из првог поготка на удаљености до 100 километара. Сам ракетни систем је врло компактан, а чак се може инсталирати и на оклопно возило. Систем „Хермес“ укључује и неколико беспилотних летелица за извиђање и навођење.

 

6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“
© Sputnik / Оливера Икодиновић
6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“

 

Још једна новина је тешка беспилотна летелица „Охотник“. Министарство одбране планира да користи уређај за даљинско пресретање ваздушних циљева. Његов лет се може координисати и са земље, са ловца Су-57 и чак са сателита, и то се може чинити истовремено.

 

Такође, међу главним „звездама“ сајма је и ракетни систем „Антеј 4000“, као и ракетни лансер 51П6Е2, који је у оквиру перспективног система нестратешке противракетне одбране намењен за борбу са балистичким циљевима.

 

Војни парк „Патриот“, 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“,  највећа изложба оружја и војне технике у свету
© Sputnik / Оливера Икодиновић
За разлику од првих пет дана када је сајам био отворен само за оружаре, припаднике војске, стране делегације, војне експерте и акредитоване новинаре, последња два дана „војни Дизниленд“ могу да посете сви љубитељи оружја.

 

Дуг списак новина

 

Списак новина је дугачак – од смарт оружја до ракетних система, па је седам дана трајања форума прекратко време да се све види и обиђе.

 

Међународни војно-технички форум „Армија-2020“ се одржава истовремено на око 70 локација, у различитим регионима Русије, али традиционално централни догађај је у парку „Патриот“, оближњем војном аеродрому „Кубинка“ и на војном полигону „Алабино“, где се паралелно одржава и „Тенковски биатлон“, једна од дисциплина Међународних војних игара на којима учествују и припадници Војске Србије.

 

6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“
© Sputnik / Оливера Икодиновић
Међународни војно-технички форум „Армија-2020“ се одржава истовремено на око 70 локација, у различитим регионима Русије, али традиционално централни догађај је у парку „Патриот“.

 

Укупна површина статичке експозиције износи 320 хиљада квадратних метара, што је за 60 хиљада квадрата више него прошле године. У форуму учествује око 1.500 компанија, које су представиле више од 28 хиљада експоната, оружја, војне и специјалне технике.

 

Откако су се капије отвориле за све грађане, у „Патриот“ су дошле и целе породице, а за децу су припремљена интерактивна игралишта. Посетиоци могу да се опробају на стрељанама које раде у оквиру сајма, да испробају разне тренажере и симулаторе, да пуцају у мете из стрељачког оружја, да завире у војну технику, попењу се на тенкове или пробају војничку храну. Главни специјалитет је вариво од хељде са „тушонком“ (конзервисано месо), једно од омиљених јела руских војника.

 

У војном парку „Патриот“, завршава се 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“,  највећа изложба оружја и војне технике у свету
© Sputnik . Оливера Икодиновић
Највећа посета забележена је последњег дана форума - хиљаде грађана, деце и одраслих дошли су у парк „Патриот“ да виде моћ и потенцијал руске армије.

 

Раде и продавнице „Војенторга“ и „Армије Русије“, модног бренда Министарства одбране Русије, који производи одећу, модне детаље и сувенире са војном и патриотском тематиком. Овде се могу пазарити шоље, ранчеви, несесери са средствима за личну хигијену, капе, обућа, мараме са логом, али и играчке војника, макете тенкова и других борбених возила. Традиционално, најбоље се продају дуксерице или мајице са ликом руског председника Владимира Путина, као и мајице са портретима министара Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова, а као алва иду и други сувенири.

 

Одржавају се концерти – игра се и пева, па се подједнако забављају и стари и млади, и родитељи и деца.

 

Војни парк „Патриот“, 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“
© Sputnik / Оливера Икодиновић
У војном парку „Патриот“ у дану када се завршава 6. Међународни војно-технички форум „Армија-2020“, одржавају се и концерти.

У близини парка „Патриот“ у мају ове године отворен је и Храм Васкрсења Христовог, главни храм Оружаних снага Руске Федерације посвећен 75.годишњици победе у Другом светском рату, па су многи Московљани искористили прилику да га посете и коначно уживају у његовој лепоти, али и да обиђу музеј под отвореним небом „Поље победе“, посвећен одбрани Москве 1941. године или да направе симболичних 1418 корака по комплексу Музеја „Пут сећања“, који чува успомену на 1.418 дана и ноћи Другог светског рата у Русији

https://sptnkne.ws/D4xs