Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 26 guests and no members online

   
Живот

Интернет, чији је циљ побољшање квалитета нашег живота, развија се све већом брзином. Међутим, упоредо с тим долази и низ сајбер претњи, упозоравају стручњаци. Пример ове теорије била би атипична функционалност неких кућних уређаја.

Фрижидери са екранима, кувала са модулима за интернет везу, телевизори са камерама ... ово је само један део чудне симбиозе савременог света технологије, објашњава за агенцију „Прајм“ Павел Мијасоједов, директор компаније „Интелектуална резерв“.

 

Генерално, то су сви уређаји који се контролишу гласом, примају слике од својих власника и шаљу све ове податке на удаљене сервере, где се извршавају прорачуни, на пример за контролу осветљености паметног светла или за приказивање рецепта на екрану фрижидера.

 

„Тренутно постоји ризик да ће биометријски подаци или информације корисника бити пресретнути током преноса или ће хакери напасти сервер. Из тих података хакер може много да открије о некој особи. Али ово није највећи ризик који паметни кућни уређаји доносе у наш свет“, каже Мијасоједов.

 

Стручњак додаје да су још опаснија звона, паметне сијалице, сензори покрета, камере и микрофони повезани на интернет који омогућавају праћење активности у дому са било ког места у свету у реалном времену. Укључивањем паметних сијалица покретом у различитим просторијама могу се открити информације о кретању особе по стану, а по сензору на вратима - када га је напустила. У неким случајевима, соба може потпуно да се блокира споља, што ствара озбиљну опасност по живот и здравље.

 

Све ово вашем партнеру може открити како и с ким проводите време, а лопову ће приказати најприкладнији тренутак за улазак у стан.

 

„Напредак у заштити уређаја од неовлашћеног приступа, наравно, постоји. Али данас на пољу интернета постоји велико заостајање у погледу безбедности. Ни произвођачи ни независне компаније не нуде антивирусну и довољно поуздану заштиту“, указује стручњак, саветујући људе да не зависе у потпуности од електричних уређаја и да у на њих не постављају превише информација.

https://sptnkne.ws/FFkj