Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 12 guests and no members online

   

Руски уређај „Тригер-БИО“ суперосетљив на вирусе у ваздуху

Лабораторија

© CC0 / unsplash
 
Русија

Руски научници направили су детектор који има невероватну моћ да препозна присуство вируса у ваздуху при најмањој његовој концентрацији.

Детектор су развили научници Националног истраживачког нуклеарног универзитета „Московског инжењерско-физичког института“ (НИНУ МИФИ).

Систем је компактнији и тачнији од аналогних система, што га чини оптималним алатом за експресну дијагностику на местима масовних окупљања људи, наводи се у саопштењу Универзитета.

Испитивања детектора „Тригер-БИО“ показала су рекордну осетљивост уређаја.
Апарат може за једну до две секунде да идентификује патоген који се налази у ваздуху у количини од 10-20 честица по литри.

Апарат са великом прецизношћу одваја нечистоће и распознаје биогене аеросоли различитих типова: вирусе, бактерије и бактеријске токсине. Како тврде научници, уређај ће омогућити организовање стриминга у транспорту и на местима масовног окупљања, што ће помоћи у заштити цивилних и војних објеката.

„Откривање и распознаваље биопатогена у уређају настаје путем анализе флуоресценције два основна биоаеросолна флуорофора – триптофана и никотинамид-аденинуклеотида. Уређај врши спектралну анализу узорка пумпањем ваздуха кроз аналитичку путању и зрачењем лед диодама таласних дужина 280 и 365 нанометара“, објашњава доцент на катедри за нанотехнологију у електроници, спинтроници и фотоници, Генадиј Котковски.

Пумпање ваздуха се врши брзином од 27 литара у минути. Брзина и обим ваздушних струја омогућава да се региструју сигнали флуоросценције из сваке биоаеросолне честице која се налазе у фокусу истраживања.

„Анализа се одвија у три спектрална опсега и у каналу расејања светлости, што омогућава издвајање неорганских нечистоћа. Уз помоћ корелационе анализе од сваке озрачене честице се генерише сигнал са пребројаним фотонима, који се упоређује са узорцима патогена у меморији уређаја“, наводи Котковски.

Особеност апарата је у томе што користи два извора, због чега се смањује праг детекције и повећава тачност идентификације. У Русији је први пут примењена метода бројања фотона која, како објашњавају научници, повећава осетљивост уређаја минимум десет пута.

„Тригер-БИО“ је неколико пута компактнији и лакши. Тежак је пет килограма када ради на струју и шест и по килограма када ради на батерије.

Уређај је развијен према уговору са Министарством здравља Русије, а истраживања су одржана у Националном научно-истраживачком центру за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“.

Научници тренутно прелазе на експериметалан рад уређаја у реалним условима, уједно и формирају базу података спектралних „отисака“ бипатогена, ради њиховог ефикасног препознавања.

https://sptnkne.ws/DM9D

 

Прочитајте још: