Најновији чланци  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 32 guests and no members online

   

Кинези анализирали С-500: „Прометеј“ ће обарати циљеве које лете брзином од 25.000 км/час

Извор фотографије: интернет портал Бог-рата (mars.online)
Руски ракетни систем ће моћи да погоди свој циљ на даљинама од 600км и висинама и до 180 км. Ваздушним циљевима неће помоћи ни брзина кретања која достиже 7 км/сек. "Прометеј" ће поседовати импресивну конфигурацију радара са напредним карактеристикама, као и номенклатуру далекометних ракета које ће моћи да обарају балистичке ракете али и циљеве у ближем космосу.

Недавно су руски медији објавили информацију да ће у текућој години почети тестирања перспективног ПВО/ПРО система нове генерације С-500 (мод. „Прометеј“). Његова испорука јединицама руске армије је планирана за 2025. годину. Ова новост се обрушила на НАТО планере као „бараж тешке артиљерије“, јер ће овај систем по усвајању у наоружање и његово ступање у оперативно борбено дежурство, озбиљно пореметити баланс у снагама противракетне одбране са којима располажу две нуклеарне суперсиле.

———————————————————————————————————————————

Доминација у односу на систем ПВО/ПРО С-400 „Тријумф“

С-500 „Прометеј“ спада у ракетне системе пете генерације. Он је развијен на бази ПВО/ПРО четврте генерације С-400 „Тријумф“. Као резултат обимне техничке модернизације овог комплекса, значајно су побољшане практично све његове техничко-тактичке способности-преноси интернет портал Marsonline.

Функционално, ракетни систем С-500 премашује свог претходника по следећим способностима:

  • Прво, ракете које ће се налазити у наоружању ракетног комплекса С-500 ће моћи да достигну далеко већи плафон лета. Циљеви ће се моћи обарати на висини од чак 180км, што је 6х више него код ракетног система С-400 „Тријумф“. При томе, он ће као и амерички противракетни систем THAAD, моћи да пресреће балистичке објекте у завршној фази лета, као и сателите који се крећу по ниској земљиној орбити. Све ове задатке ће реализовати у садејству са стратегијским системом антибалистичке одбране А-235 „Нудољ“.
  • Друго, максимални радијус дејства (хоризонтални домет) ће бити повећан на 600км, који код ракетног система С-400 износи 480км¹. Захваљујући овом параметру С-500 ће се још ефикасније супроставити авијацији НАТО, која ће бити онемогућена да се приближи театру борбених дејстава, и самим тим њену улогу сведе на минимум.
  • Треће, ПВО/ПРО С-500 ће имати далеко квалитеније могућности када је у питању способност пресретања ваздушних објеката који лете екстремним брзинама. Он ће имати способноаст да се бори против циљева који достижу брзине од чак 7км/сек. (око 22,000 км/ч). С-400 је по овом параметру знатно слабији, иако и он може да обара хиперзвучне циљеве који лете брзинама од 4,8 км/сек.
  • Четврто, С-500 ће моћи да једновремено нападне до 10 циљева (балистичке и хиперзвучне ракете), а такође и нискорбиталне сателите. Ову фукцију С-400 не може да оствари.

Три главне предности ракетног система С-500

У циљу чувања најважнијих техничких информација које су везане за сам пријекат развоја ракетног система С-500, руски медији су располагали са веома малим бројем информација. Међутим, у овом моменту многобројне иностране публикације су доста своје пажње усмериле на демистификацију основних борбених способности руског комплекса, издвојивши неколико његових најважнијих потенцијалних достојанстава-најјаче стране.

1)Ракета-пресретач: висока вероватноћа обарања и релативно ниска цена производње

Као што је већ познато, амерички прптивракетни систем THAAD за пресретање ваздушног објекта користи ракету која је опремљена кинетичком бојевом главом. Практично, ова ракета мора директно да погоди свој циљ са максималним одступањем које је у равни са величином њеног калибра. Са друге стране руски „ЕС-ови“, укључујући ту и С-500 су опремљени далекометним ракетама које поседују разорно-парчадне типове бојевих глава. На основу неколико извора који су се појавили у стручној литератури, сматра се да ће ракета-пресретач за С-500 бити управљана помоћу вектора са променљивим потиском, што ће јој дати изузетне маневарске карактеристике. Међутим, нигде се у тим материјалима не спомиње да ће ова ракета бити дужна да се непосредно судари са својим циљем. Дакле, ова ракета неће бити „набаждарена“ као америчка (директан погодак у циљ), него ће бити довољно да у тачки пресретања долети на даљину 3-5 метара од своје мете, и ту активира своју моћну бојеву главу.

По својој ефикасности, овакав начин обарања циља у ничему не одступа од „директног погодка“ који форсирају амерички системи, осим у чињеници да ће руска ракета-пресретач бити неупоредиво јефтинија од ракете који поседује кинетичку бојеву главу.

Ракетни комплекс С-500 „Прометеј“ ће користити двостепене далекометне ракете 77Н6-Н. Њена максимална висина примене ће достизати 70км. Високе маневарске способности ће се добити комбиновањем аеродинамичког и гасодинамичког система управљања, укључујући ту и раније поменути вектор потиска. Систем навођења, који контролише лет ракете је у односу на раније моделе пресретача далеко осетљивији и прецизнији. Максимално одступање од циља на максималним дометима (даљина/висина) износи 3 метра, што је практично у равни са ефектом који се постиже употребом кинетичких пројектила које користе

Ракета-пресретач 77Н6-Н се наводи комбинацијом три система навођења: инерцијалног, полуактивног радарског самонаовађења и напредне технологије инфрацрвеног самонавођења изузетне осетљивости. Последњи мод самонавођења је у стању да разлучи прави циљ од лажног, а такође га одликује и висок степен отпоРности на електронско ометање.

2)Изузетно снажна радарска компонента

Према различитим информацијама ракетни комплекс С-500 „Прометеј“ ће бити опремљен са четири копнена радара:

  • Тродимензионалном радарском станицом РЛС 96Л6-ЦП која ћ радити у С-дијапазону
  • Панорамске радарске станице за рану детекцију 91Н6Е, која ће се састојати од активне радарске фазиране решетке високе осетљивости, која ће радити у S-дијапазону
  • Противракетног радара 77Т6 који ће имати функцију откривања, праћења и захвата циља са навођењем ракете-пресретача на њега. Он ће бити опремљен вишенаменским радаром са активном фазираном решетком и радиће у Х-дијапазону
  • Вишенаменским радарским нишанским комплексом 76Т6. По свему судећи ради се о радару који има сличне карактеристике као радар 77Т6 (активна фазирана решетка која ради у Х-дијапазону).

Радари 76Т6 и 77Т6 ће радити у пару. Први ће бити намењен за детекцију и захват циљева на великим и средњим даљинама, док ће други бити задужен за циљеве који се налазе на малој даљини, и посебно за нисколетеће циљеве.

У целини гледано сматра се да радари 96Л6-ЦП и 91Н6Е неће бити значајније модернизовани у односу на њихове верзије које се користе на ПВО/ПРО С-400 „Тријумф“. Међутим, оно што ће створити кључну предност ПВО/ПРО С-500 „Прометеј“ у односу на свог претходника ће бити противракетни радарски пар 76Т6 и 77Т6. Ова радарске станице ће бити модернизоване по последњим технолошким достигнућима из ове области. По први пут ће бити употребљени радари који су опремљени активним фазираним решеткама високе осетљивости. Примо-предајни модули ће бити направљени од галијум-арсенида. Напредна технологија ће бити примењена у изради компактних склопова која ће у зависности од ситуације адаптирати и контролисати исијавање њиховог снопа, а такође и повећати брзину протока кроз оптичка влакна са којима ће бити увезан комплетан систем.

Према мишљењу војних експерата радарска станица 77Т6 ће се по својим техничко-тактичким способностима изјадначити са америчким аналогом AN/TPY-2 (такође опремљен фазном антенском решетком) који се налази и саставу система ПРО THAAD. Овај вишенамски радар ради у Х-дијапазону, његова средња импулсна снага предајника достиже 300 кВт, а максимални домет детекције 600км+. Дакле, ови параметри су слични са руским радаром 77Т6.

3)Контролни и командни пункт са јединственим карактеристикама

Контролно-командна компонента система С-500 „Прометеј“ ће поседовати пуковску станицу навођења. Она ће се састојати од командо-штабног возила 55К6МА и пункта борбеног управљања 85Ж6. Извесно је да ће ова средства бити направљена на бази пункта за командовање и везу 54К6Е који се налази у саставу ракетног система С-300. На пуковској станици је такође интегрисан панорамски радарски систем за рану детекцију циљева који се састоји од фазиране антенске решетке 91Н6Е, који је увезан са свим елементима у комплексу укључујући и руски систем глобалног сателитског позиционирањња ГЛОНАСС.

https://rs.rbth.com/science/88446-kinezi-analizirali-s500-prometej