Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas453
Juče622
Ove nedelje4419
Ovog meseca18540
UKUPNO912699

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 11 guests and no members online

   

 

Новинар Мирослав Лазански - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
 
Амбасадор српске идеје, доследни родољуб, врх своје професије, јединствени војно-политички аналитичар и патриота – тако преминулог новинара, писца и српског амбасадора у Русији Мирослава Лазанског описују његови дугогодишњи сарадници. У знак сећања на његов лик и дело, они су о Лазанском говорили за Спутњик.
 
Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Русији, преминуо је синоћ у 71. години. Био је писац, новинар и војнополитички коментатор. Извештавао је са Блиског Истока и из Русије, интервјуисао врховне команданте НАТО-а, маршале СССР-а, шефове KГБ-а и друге кључне званичнике.
Аутор је десет књига и десетак великих ТВ серијала, а многи ће га памтити и по емисији „На нишану Лазанског“ која се годинама емитовала управо на „Спутњику“.

Родољуб и патриота

Професор катедре за наоружање Машинског факултета у Београду Момчило Милиновић рекао је да су сви шокирани одласком Мирослава Лазанског, који је имао виталност младића, а знање за енциклопедију и академију наука.
 
„Не постоји на свету лице, новинар, које је имало толико знања везано за тактичке, оперативне способности, не једне, него свих војски света. За стратегијску повезаност светских политичких догађаја с основним елементима војних стратегија, тактика и врсте и савремености степена наоружања. Аналитичке способности које је Лаза имао, то само једна институција на свету има, чувени ‘Блумберг’, који оцењује војске. Kод њега никад није било мржње ни према једном народу, ни према чему. Оно што је најлепше и најзанимљивије, он је свој велики југословенски патриотизам из времена кад смо заједно расли и студирали, ја у Београду, а он у Загребу, пренео на Србију, тако глатко и јасно. Од загребачких дана он је српски патриота“, истакао је Милиновић.
Професор Милиновић честита Мирославу Лазанском у последњој емисији На Нишану Лазанског - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Професор Милиновић честита Мирославу Лазанском у последњој емисији „На Нишану Лазанског“

„Врх своје професије“

Политиколог Александар Павић опростио се од Лазанског рекавши да је његова смрт огроман губитак и да је он био јединствена појава због тога што остао доследан патриота Југославије и критичар оних за које је сматрао да су издали Југославију.
 
„Он је био увек препун енергије. Био је ведрог духа, што је овде јако ретко. Имао је сјајан смисао за хумор. Није себе сматрао превише озбиљним, али је врло добро знао да ‘зна знање’ и знао га је боље од било кога у својој професији. Био је апсолутни врх своје професије, а у исто време био је тако непосредан. С њим је било уживање учествовати у емисијама. Од њега је имало шта да се чује, иако је он тај који је радио интервју. Он је често показивао, али не нападно, колико и он зна, али је исто тако доводио и друге људе који знају и, за разлику од многих овде, није се плашио конкуренције или да позове некога ко нешто зна боље од њега, иако је био толико афирмисан као војни, али и политички стручњак“, рекао је Павић.

Искрен и аутентичан

Kолумнсита „Недељника“ и некадашњи уредник „Политике“ Љиљана Смајловић казала је да је Лазански један од последњих великана из југословенске плејаде новинарских и других легенди и да сви знају колико је он био посвећен послу и колико је добро пратио област којом се бавио.
„Оно што је можда мање познато је до које мере је он у томе био искрен и аутентичан и у свом личном животу. Никад га нисам видела поноснијег него оног дана када је његов син дипломирао на Војној академији. Он је имао приступ изворима у области којом се бавио какав није имао нико други и то приступ изворима који трају деценијама, тако да, заправо, није ни било шансе да га неко стигне у познавању области или различитих етапа војне равнотеже снага у свету, пре и после пада Зида. Он је, такође, био последњи из оне генерације новинара која се није служила ад хоминем нападима на људе. Он је био човек без икакве злобе у себи и никада није одговарао на ударце ‘испод појаса’ које је добијао“, истакла је Љиљана Смајловић.

„Амбасадор српске идеје“

Бивши амбасадор Југославије у УН Владислав Јовановић рекао је да је Лазански био родољуб који је то показивао чак и онда када је то било мало исплативо, када су други покушавали да се примире и нађу компромис са властима којима то није нимало одговоарало.
 
„Мени је Лазански, сада, нажалост, већ покојни, увек био атрактиван као мислилац који је имао своју петљу и који је умео, волео и знао како да наглашено истакне то да је напад на заједничку земљу Југославију био злочин изнутра и споља и да је разбијање те земље било узрок свих невоља које смо сви заједно имали до сада и које још имамо. Он је био необично борбено постављен онда када је неправда чињена према српском народу и Србији у процесу разбијања Југославије и ратова који су уследили и није се дао завести лажном пропагандом која је стизала са Запада нити је наседао на њихове конструкције које су за циљ имале да једину криву страну виде у Србима. Лазански је био веома оштар критичар покушаја подметања лажи за истину и то је остао до краја живота“, напоменуо је Јовановић.
Мирослав Лазански - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2021
Мирослав Лазански – амбасадор српске идеје
 
Историчар Александар Раковић казао је да је Лазански био невероватна личност, изванредан човек, бриљантан новинар, прави родољуб и особа која је филигрански прецизно могла да уочи процесе и људе који би могли да буду кључни актери у тим процесима и њихови тумачи.
„Мирослав Лазански је у последњој деценији сигурно обележио нашу новинарску сцену на посебан начин тиме што је отворио простор да се српска национална идеја чује на великим медијима какви су РТРС и Радио ‘Спутњик’. Пре тога, тешко се могло доћи до великих медија, да се отворено говори о српској идеји, али је Лазански препознао да долази време када је то врло важно саопштити јавности и стога је несебично пружао прилику у јавности неафирмисаним људима, да говоре и популаризују идеје које је и сам Лазански сматрао племенитим“, рекао је Раковић.
https://rs.sputniknews.com/20210804/secanje-na-miroslava-lazanskog-stefan-djuric-1128143684.html
 
Прочитајте још:
„Памтићемо Лазанског као великог родољуба“
Збогом Лазо, отишао си као што си живео, као ударна вест — као експлозија
Са Лазанским последњи пут на Спутњику /видео/

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.