Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas425
Juče622
Ove nedelje4391
Ovog meseca18512
UKUPNO912671

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 12 guests and no members online

   

 

 
 

фото: Спутник / Анна Раткогло

Прва батерија кинеског ракетног система ПВО средњег домета ФК-3, конструисаног по узору на руски С-300, требало би да буде испоручена Војсци Србије до краја године, сазнају „Новости“.

Ова набавка биће највеће појачање за наше оружане снаге још од ере најснажнијег замаха модернизације ЈНА, а Србија ће постати први страни корисник овог наоружања.

Кинеске ракете за одбрану од напада из ваздушног простора најзначајније су средство ратне технике које се очекује у јединицама ВС. Систем ФК-3, међутим, најважнија је, али не и једина ставка на списку купљене војне опреме чија испорука се очекује у наредних шест месеци.

Да је на помолу реализација великих војнотехничких уговора најавио је недавно и председник Србије Александар Вучић.

„Пуно новог наоружања стићи ће у наредних шест месеци. Много тога се набавља, а пуно је већ плаћено“, рекао је Вучић, без навођења о којим типовима наоружања је реч.

Према сазнањима „Новости“, посао са Кинезима о куповини ПВО система средњег домета договорен је још 2019. године. Током наредне 2020. уговор је прецизиран, а Србија је почела и исплату уговорне цене.

„Истовремено са припремама за пријем новог ракетног система у Војсци Србије се организује и селекција кадра за руковање убојитим ракетама“, каже саговорник „Новости“ из војног врха.

„Део официра ВС већ је био у Кини на некој врсти основне обуке, а у плану је убрзани тренинг људства за коришћење „кинеског С-300“. Кадар ће бити обезбеђен преобуком састава који су тренутно на ракетама „нева“, али и прекомандом посада система „Куб“, који ће бити повучен из употребе због истека ресурса ракетама“.

Међу великим испорукама наоружања и војне опреме, које је између редова најавио и председник Републике, према информацијама „Новости“, налази се и најмање једна батерија система „Панцир„. Реч је о унапређеној верзији „Панцира С1“ којим од почетка прошле године располаже Војска Србије – већег домета радара, боље одбране од непријатељских сметњи и наоружаног новим ракетама. Ови пројектили недовољно су познати широкој јавности, али постоје наговештаји да је њихов домет дупло већи – и до 40 километара.

Србија очекује и испоруку француских ракета „мистрал“, које ће бити монтиране на домаћа оклопна борбена возила. Договор о куповини овог наоружања направљен је пре две године. На списку жеља државног и војног врха су и хеликоптери, који би требало да за различите мисије додатно ојачају Ратно ваздухопловство ВС.

У војним круговима већ дуже време се говори о могућностима за куповину софистициране борбене опреме – дронова, система за извиђање и ометање и радара. На списку држава произвођача су Француска, Израел, Русија, Турска… На листи жеља Војске Србије, према неким спекулацијама, јесте и руски систем за електронско ратовање „Красуха“.

На тло Србије ове године би требало да слети и најмање један од три уговорена и плаћена хеликоптера „ербас Х-215 суперпума„. Ове летелице најкасније до априла – када истиче уговорени рок испоруке, наћи ће се у Хеликоптерској ескадрили МУП Србије. Према претходним најавама француско-немачки произвођач је далеко одмакао у монтажи ових ваздухоплова, па је испорука реална пре краја 2021. године.

На списку потреба Војске Србије су и борбене беспилотне летелице. Засад је познато да је држава послала наруџбеницу за дронове који ће моћи да носе бомбе тешке по 500 килограма, без навођења типова и земље порекла. Обука за коришћење кинеских борбених дронова, које су већ у наоружању ВС, недавно је завршено, а могућности ових беспилотних летелица биће приказане на великој вежби на Пештеру, заказаној за 27. јун.

rs.sputniknews.com
 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.