Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas443
Juče622
Ove nedelje4409
Ovog meseca18530
UKUPNO912689

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 14 guests and no members online

   
Политика

Скупштина Србије сутра ће расправљати о предлогу за промену Устава Србије, а председник парламента Ивица Дачић оцењује да је реално да актуелни сазив посланика заврши тај посао до краја и да референдум буде одржан на јесен.

„Уколико се реализује оно о чему је председник говорио, да ће парламентарни избори бити одржани када и председнички и београдски, у тој ситуацији би референдум морао да се одржи пре распуштања Скупштине зато што овај сазив мора да прогласи нове уставне промене. У том случају је реално да на јесен буде референдум“, рекао је Дачић Танјугу.

 

Скупштина Србије
© Sputnik / Лола Ђорђевић

 

Дачић је, говорећи о сутрашњој седници, рекао да ће предлог за промену Устава у парламенту образложити премијерка Ана Брнабић и подсетио да је за прихватање тог предлога неопходна двотрећинска подршка посланика.

 

Председник парламента је сигуран да ће посланици прихватити начелни предлог, а даљи рад на амандманима, напомиње, ради Одбор за уставна питања уз међусобно усаглашавање са представницима струке из области правосуђа и европских институција.

 

Када се буду написали амандмани, Скупштина се, подсећа председник, поново о томе изјашњава и у року од 60 дана се одржава референдум.

 

Дачић објашњава да се сада мора променити Закон о референдуму, што је требало да се уради још пре 15 година, после доношења важећег Устава.

 

„Не постоји наша одговорност, јер се то дешавало пре 2012. године, дакле Закон о референдуму мора да се промени да би се одржао референдум за промену Устава и то ће нас чекати у наредним месецима“, рекао је Дачић.

 

Према Уставу из 90-тих, за успех референдума било је неопходно да изађе и гласа више од половине грађана, а у важећем Уставу је довољно да гласа већина од броја изашлих, појашњава Дачић.

 

Још једном је подвукао да се промена Устава тиче искључиво правосуђа, односно начина избора судија и тужилаца.

https://sptnkne.ws/ECfQ

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.