Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas588
Juče1097
Ove nedelje3090
Ovog meseca5994
UKUPNO835301

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 48 guests and no members online

   

 

недеља, 25. април 2021.

 Начелник Генералштаба (ГШ) Војске Србије (ВС) генерал Милан Мојсиловић изјавио је да он "лично сматра, а то је и став ГШ ВС, да је у условима војне неутралности обавеза служења војног рока са оружјем дугорочно решење које ће задовољити потребе мирнодопске и ратне војске".

„Наравно, одлука о враћању обавезног војног рока није искључиво војно питање и за њено доношење је потребан шири друштвени консензус“, рекао је Мојсилић у интервјуу за лист Политика.

Према његовим речима, „применом принципа добровољности део укупног регрутног потенцијала није оспособљен за одбрану земље, па се подмлађивање и адекватна попуна резервног састава намећу као императив у подизању одбрамбених способности ВС“.

„У складу са досадашњим опредељењима и концептом попуне јединица ВС, без обзира на то да ли ће се донети одлука о наставку обавезног служења војног рока или не, професионални војници ће и даље бити кључни ослонац команди и јединица у извршвању мисија и задатака ВС“, навео је Мојсиловић.

Како је објаснио, „уколико се донесе одлука о враћању обавезног служења војног рока, модел попуне ВС биће комбинован“.

Заједничке вежбе са оружаним снагама и САД и Русије

Говорећи о војној сарадњи са другим земљама, он је рекао да ће билатерална вежба Оружаних снага САД и ВС бити изведена на полигону „Међа“ и у ваздушном простору Србије, у септембру ове године.

„Реч је о вежби падобранских јединица током које ће се уважбавати снабдевање из ваздуха уз коришћење ваздухоплова ВС и Оружаних снага САД за десантирање терета“, навео је Мојсиловић.

Он је рекао и да је у плану да припадници ВС ове године узму учешће и у трилатералној вежби „Словенско братство“ и билатералној вежби „Братство авијатичара Русије и Србије – БАРС“.

„‘Словенско братство’ се ове године одржава у јуну на територији Руске Федерације, уз учешће ВС и оружаних снага Русије и Белорусије, док ће БАРС, који се од 2015. изводи неизменично у Русији и Србији, бити одржан у септембру у нашој земљи“, рекао је Мојсиловић.

(Бета)

http://www.nspm.rs/hronika/milan-mojsilovic-obavezni-vojni-rok-dugorocno-resenje-u-uslovima-vojne-neutralnosti.html

 

Хроника

Милан Мојсиловић: Обавезни војни рок дугорочно решење у условима војне неутралности

 

 

PDF Штампа Ел. пошта

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.