Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1787
Juče1097
Ove nedelje4289
Ovog meseca7193
UKUPNO836500

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 72 guests and no members online

   

 

Он оцењује да је јасно да ћемо се суочавати са највећим притисцима и да ћемо бити у тешкој ситацији

 
14
 
Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после свега што се јуче по питању КиМ чуло у америчком Конгресу, да је сада јасно да је био у праву када је говорио о последицама избора у САД на Србију, те додао да се нада да ће администрација Џозефа Бајдена имати другачији став од онога што је изнето у Конгресу.

 

Енгел, председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је јуче да Србији неће бити одобрено чланство у ЕУ, све док не призна Косово.

„Није само Енгел, сви су то рекли. Сада се види колико сам био у праву, када сам пре неколико недеља говорио, не скривајући ништа, без личних симпатија (о изборима у САД). Овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији“, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води рачуна, јер су то важни људи у САД и да на одговоран и озбиљан начин мора да одговори.

„Надам се да ће нова амдинистрација имати другачији став и политику у односу на оно што је изнето у Конгресу. Наше је да водимо своју политику“, рекао је Вучић

 

Србију чекају притисци

Вучић оцењује да је јасно да ћемо се суочавати са највећим притисцима и да ћемо бити у тешкој ситацији.

Тај коментар изнео је поводом дебате у америчком Конгресу, у којој се чуло да се од нове администрације у Вашингтону очекује да приволи Србију да призна независност тзв. Косова, те подсећа да САД имају економске и дипломатске инструменте утицаја.

Велике притиске председник очекује и око Републике Српске, као и Косова, иако ти притисци, истиче, нису били слаби ни раније.

„Оно што ми смета, не могу да кажем да ме брине, је да се у Србији неки радују мислећи да је то уперено против мене. Није. То је уперено против свакога у Србији“, додаје.

Каже и да је његова обавеза да чува ову земљу, и да због тога неће рећи ружну реч о Елиоту Енгелу и Медлин Олбрајт.

„Да потпишем акт независности Косова и одрекнем се РС био бих највећи и најлепши демократа… гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир“, додаје.

На састанку албанских лобиста у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД јуче је препоручено будућој администрацији Џозефа Бајдена да САД морају да се удруже са Европском унијом како би се смањио утицај Русије и Кине на Западном Балкану и како би Србија била натерана да призна независност Косова.

„Време је да Србија крене даље и призна независност Косова јер блокирање приступа Косова светским организацијама само успорава процес приступа Србије Европској унији“, рекао је председавајући Одбора, конгресмен Елиот Енгел.

Медклин Олбрајт; фото: nspm

Некадашња америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт је поручила да Баједнова администрација мора да има јасну стратегију.

„Русија и Кина поново јачају утицај на Балкану, посебно у Србији. Америка у тренутку пандемије може много да помогне заједно са ЕУ“, рекла је она.

Професор универзитета „Џон Хопкинс“ Данијел Сервер сматра да САД и ЕУ морају заједнички да делују на Балкану, а стручњак за балканска питања Јануш Бугајски рекао је да Бајденова администрација мора да учини даљи корак у БиХ јер Дејтонски споразум више није довољан, наводи Спутњик.

https://www.in4s.net/vucic-kada-bih-se-odrekao-kosova-i-rs-bio-bih-najveci-demokrata-dali-bi-mi-i-nobelovu-nagradu-za-mir/

 

Add comment

Security code
Refresh



Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.