Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1103
Juče1230
Ove nedelje2334
Ovog meseca35251
UKUPNO2394615

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 37 guests and no members online

   

Застава Србије

© Sputnik / Александар Милачић
Вести

У Србији и Републици Српској данас ће бити обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, празник који ће од данас бити обележаван сваке године у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

Руководства Србије и Републике Српске договорила су се на састанку крајем августа у Београду о обележавању заједницког празника - 15. септембра, дана када је пробијен Солунски фронт.

Тог датума, 1918. године, српска војска извојевала је једну од највећих победа и опредила даљи ток Првог светског рата.

Пробој Солунског фронта резултат је велике савезничке ованзиве, што је уједно била и једна од најважнијих, и за Србију свакако кључних операција за време Првог светског рата.

Српска војска је, пробојем Солунског фронта, трајно запосела територију окупиране земље, коначно је ослободивши од окупатора. Недуго затим уследио је потпуни слом блока Централних сила (Немачка, Аустроугарска и Бугарска) на Балкану, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца – заједничке државе јужних Словена, која је проглашена у Београду 1. децембра 1918.

https://sptnkne.ws/DD67

 

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.