Најновији чланци  

   

BROJ POSETILACA  

Danas1119
Juče1230
Ove nedelje2349
Ovog meseca35266
UKUPNO2394631

   

SARADNICI  

   

REGISTRUJTE SE  

   

NA SAJTU  

We have 34 guests and no members online

   

 

Америчка новинарка српског порекла из Вашингтона Ксенија Павловић присуствовала је потписивању споразума у Белој Кући. У разговору за "Новости" истиче у чему је значај споразума за Трампову администрацију, и описује атмосферу из Беле куће, као и то како је делегација из Београда дочекана у САД

Фото: Твитер/@ксенијапавловиц

Америчка новинарка српског порекла из Вашингтона Ксенија Павловић присуствовала је потписивању споразума у Белој Кући. У разговору за „Новости“ истиче у чему је значај споразума за Трампову администрацију, и описује атмосферу из Беле куће, као и то како је делегација из Београда дочекана у САД.

 

Ксенија Павловић истиче да је Трамповој администрацији било јако важно да постигне договор и оствари резултат на спољно-политичком плану.

– Као што сам и предвидела у својим анализама које сте могли да читате у мојој публикацији Павловић Тудеј и интервјуима које сам давала за српске медије, Трамповој администрацији је било јако важно да постигне договор и оствари резултат на спољно-политичком плану, али такође да у исто време задржи и освоји нове гласове српске и албанске дијаспоре у САД пред изборе у Новембру – истакла је Павловић у разговору за Новости.

Она каже да се Трамп брендира као миротворац и да је уписао спољнополитичку победу у једној од најкомплекснијих политичких арена у свету, а то је западни Балкан.

На почетку потписивања споразума у Белој кући, Трамп је изјавио да је Балкан један од најлепших делова света и да је овим споразумом о економској нормализацији учињено да регион постане безбеднији – рекла је новинарка нашег порекла, а затим истакла да је Гренел назначио да је досадашњи, историјски недостатак прогреса на решењу проблема Косова и Метохије то што није био фокусиран на економске теме.

 

– Нико није хтео у америчкој администрацији да се ухвати деценијама у коштац са овим проблемом, а Трамп је по први пут јавно открио да је на теми проналажења решења за проблем Косова почео да ради од самог почетка своје администрације.

Ксенија Павловић наводи да је важно да Србија није подлегла било каквим директним или индиректим ултиматумима по питању признања независности Косова, чиме је сачувала своју политику коју води по истом питању.

– У исто време, направљен је велики корак и прогрес на економском плану и стабилизацији односа на западном Балкану што представља одговорну политику Председника Вучића. Имајмо у виду да се тема односа Срба и Албанаца деценијама одвијала искључиво кроз бирократску призму на политичком плану, а да је ово преседан у коме је Трампова администрација видела један другачији угао и одлучила да га истражи. Оваквим прогресом Србија треба да буде задовољна јер може да делује равноправно на економском плану, да привлачи америчке инвестиције, а када бизнис напредује и инвестиције уђу у крвоток једног друштва, то може у будућности да створи простор за отварање другачијих политичких разговора и утицаја за унапређење политичке климе.

Фото: ЕПА

Павловић истиче да ово није политичка трка на кратке стазе, и да Србији требају савезници, као и да смо имали прилике да се уверимо како је то када имате Америку, најмоћнију земљу на свету на својој страни, отворену да вас саслуша и проба да примени неки другачији приступ у вођењу дипломатије.

– Јуче су по први пут у Белој кући све камере преносили једну другачију слику Србије. Након дуго времена, америчка и светска публика имала је прилике да директно чује обраћање српског председника из Овалне собе – каже нам новинарка, и додаје да је ово велики, историјски моменат за Србију и председника Вучића на спољно политичком плану, најзначајнији догађај у модерној српској историји.

Потписивање споразума у Овалном кабинету пре свега указује на огромну част коју је председник Трамп указао Србији и овој комплексној теми. Атмосфера церемоније је била узвишена и озбиљна. Самим тим што су новинари Беле Куће били позвани да уђу и то забележе говори додатно о томе колико су Србија и Косово важни за Америку, и да Трамп жели да се о овом споразуму пише и репортира.
Она додаје да не постоји већа част са америчког становишта од тога да стојите равноправно поред Америчког председника и да вам он преда микрофон да се обратите, јавно, и пошаљете поруку пријатељства, добрих односа, поруку мира из Овалне собе.

– Чињеница да је преседник Вучић добио прилику да се јавно из Овалне собе захвали Трампу на посвећености региону, показатељ је да је Америка спремна да отвори врата Србији и западном Балкану – истиче Павловић, па додаје:

Вучић је позвао Трампа да буде први председник после Картера који ће посетити Србију и амерички председник је јако добро реаговао, и по мојој процени, ако победи на изборима у Новембру, мислим да ће се то и десити. Гренел и О’Брајан су након потписивања држали прес брифинг само за новинаре Беле куће на коме су назначили важност једног оваквог историјског договора између два народа која деле јако болно и тешко наслеђе прошлости. После 21 године, десио се прогрес, и јако је добро што се он догодио у Вашингтону. Такође је јако важно то што је на сваки притисак о признању залеђен на годину дана.

Извор: новости.рс

https://www.in4s.net/novinarka-srpskog-porekla-ksenija-pavlovic-o-sporazumu-po-prvi-put-u-beloj-kuci-sve-kamere-prenosile-jednu-drugaciju-sliku-srbije/

 

Add comment

Security code
RefreshAnti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
You didn't specify KeyCAPTCHA plugin settings in your Joomla backend.